📧 Contact me at dumitru9catalina@yahoo.com

15 January 2012

Despre Parfumuri...

Ador parfumurile!!!Visul meu e sa descopar acel parfum perfect, ideal pentru mine. De-a lungul timpului am incercat multe parfumuri, de la branduri cunoscute la cele no name, asa ca m-am decis ca saptamanal sa postez cate un articol despre parfumuri sau sa va prezint cate un parfum. Daca doriti un review la un anume parfum, despre care doriti sa stiti mai multe, astept sa imi scrieti ( pe pagina de contact)!

Cateva informatii generale despre parfumuri 


In functie de concentratia esentei de parfum, avem:
  • Parfum  – compozitie 15 – 30 %-dureaza pana la 8 ore
  • Apa de parfum (EDP) -  compozitie 8 – 15%-dureaza 6-8 ore
  • Apa de toaleta (EDT) -  compozitie 4 – 8%-dureaza 2-5 ore
  • Apa de colonie (EDC) – compozitie 2-4%
  • Crema de parfum este un amestec ce nu conţine alcool, dar conţine uleiuri. Ea face pielea mătăsoasă şi aromată. Este ideal de a o folosi în timpul iernii

     La ora actuala, doar o singura fabrica din lume poate produce parfum extract cu o concentratie a substantei aromate de 24% sau 26% (maxim posibil). Este vorba de Tehnicoflor, din cadrul concernului francez Piver.
Parfumurile naturale (Clasa A) au darul de a personaliza. Astfel, acelasi parfum folosit de 100 de persoane va da 100 de rezultate diferite ca efect. In schimb, parfumurile din clasa B sau C vor avea un singur efect : toti vom mirosi la fel !
Daca veti folosi macar 2-3 luni un parfum natural, niciodata nu veti mai putea suporta, nici macar in preajma dvs, un parfum sintetic.

 In mare exista 5 categorii de parfumuri:
 (desi majoritatea parfumurilor contin note din mai multe categorii)
Florale
Prin a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, creatorii de parfumuri se bazau in special pe aromele monoflorale: trandafirul, garoafa, crinul, violeta, levantica si liliacul.
Buchetul floral
Cele mai multe parfumuri sunt alcatuite din imbinarea diferitelor esente florale. Cea mai interesanta si utilizata combinatie este cea a trandafirului cu iasomia, baza peste care se pot asocia orice alte idei de esente.

Parfumuri verzi-florale
Aceste arome sunt potrivite pentru peroanele tinere, ne duc cu gandul la inocenta si candoare, la picaturile de roua culese dimineata de pe frunze proaspete. Aceste parfumuri se impart in doua familii: rasinoasele si ierburile.

Aromele padurii
Categoria parfumurilor de padure imbina o chintesenta de arome de fum, scoarta, rasina,  frunze, radacini si lemn de copaci, de licheeni si de ferigi.  Aceste parfumuri sunt mai potrivite de purtat seara.





Fructat
Aceasta categorie este  exact cum ne imaginam- recreaza aromele fructelor preferate :  piersici, prune, caise, capsuni si citrice. Alteori apar arome precum coacazele, strugurii, mango, macesele. In adolescenta foloseam parfumurile fructate de la Oriflame (acela de pere, e imposibil sa il uitati)!


Orientale si oriental-lemnoase
Au devenit populare în 1990 si sunt bogate in arome obţinute din condimente culinare. Ele aduceau un anume misticism si reprezentatu  un tip de femeie fatala, misterioasa. Acest gen de parfumuri nu se adreseaza oricui, ci doar pesonalitatilor indraznete! Nota pe care o regasim mereu la aceste parfumuri este vanilia. Sunt cu desavarsire  preferatele mele!


Nota de vârf Mirosul perceput iniţial la un parfum se numeşte notă de vârf sau impact iniţial, acest miros durează 5-10 minute după care atrage mai adânc în aromă.
Nota de mijloc După câteva minute, în funcţie de natura pielei fiecăruia, parfumul împrăştie o aromă caracteristică fiecărui individ. De obicei, durează de la 10 la 20 de minute până la definirea aromei pe piele.
Nota de bază Expresia finală a unui parfum se va observa după uscare. 
*Voi reveni pe aceasta tema in  viitor..

Sfat: Pastrati toate parfumurile intr-o zona racoroasa, uscata si departe de ferestre, deoarece lumina soarelui poate dezechilibra diferite ingrediente. O sticla deschisa ar trebui sa fie pastrata in cutia ei, pentru a-i asigura o viata mai lunga si sigura. Unii oameni sunt de acord ca daca pastrezi flaconul in frigider, ii asiguri o viata mai lunga si o aroma mai persistenta!