📧 Contact me at dumitru9catalina@yahoo.com

03 March 2015

Cum prevenim si oprim spam-ul?

Ro Only
V-ati obisnuit deja cu e-mailurile de la printese din tari exotice care au nevoie sa isi ascunda fabuloasa avere cu ajutorul vostru?
Sau poate pana acum v-ati imbogatit deja de la toate loteriile internationale, unde adresa voastra de email iese cumva mereu castigatoare?
Sunt curioasa: aveti si voi o mare problema cu spam-urile din email?


Eu folosesc aproape exclusiv yahoo mail. Poate din comoditate sau pentru ca mi-ar fi greu acum sa schimb cu alt serviciu. In timp ce gmail sau outlook au mai putine probleme cu spam-ul, yahoo-ul e cel mai vizat.
Iar in topul mailurilor care aproape m-ar fi pacalit, se afla clasicul spam (care insa rar ajunge chiar in Spam, ci mai mereu in Inbox), prin care Yahoo te anunta ca fie contul iti e compromis in vreun fel, fie iti cere un update fictiv, fie te avertizeaza ca iti va fi suspendat contul daca nu dai click pe cutare link.

Care sunt riscurile care vin in general cu un spam


  • Prima mare problema sunt mailurile cu informatii care nu te intereseaza si pe care nu le-ai cerut. In general te vei trezi cu oferte ale unor magazine (uneori site-uri care vand apa plata ca si tratament miraculos pentru ceva). Nu te-ai abonat niciodata la un astfel de magazin, primesti 2-3 oferte pe zi si nu exista posibilitatea de a te dezabona. Butonul de Spam nu functioneaza deloc, pentru ca, se pare ca nu folosesc niciodata acelasi email. Daca te stii naiv si esti tentat sa incerci produse "miraculoase", riscul e doar in portofel; daca insa nu iti atrag deloc atentia astfel de oferte, cel mai mare dezavantaj e ca risti sa faci o mare criza de nervi, in timp ce stergi al zecelea mail pe ziua de azi.    
Ultimul mail de acest gen pe care eu l-am primit este din partea unei firme (defapt dupa email, a unei fetele care vrea sa ma salveze si sa imi spuna cum a scapat ea de chelie). Pana in prezent, am primit 2 mailuri identice pe zi, de vreo luna de zile.



  • Am citit in ziare, am vazut la televizor, am ras si am zis ca asa ceva nu se poate. Dar adevarul e ca te poti lasa usor pacalit. Oricat ne-am crede de isteti, pana la urma, vom fi tentati sa ne actualizam datele de paypal, daca am primit e-mail de la "paypal" prin care ni se cerea asta, sau vom trimite datele personale bancii care face o "actualizare a sistemului".  Cea mai mare tentatie, in fond nu e sa cumperi nu stiu ce produs fictiv, ci sa dai un simplu click si sa completezi niste date. 
De exemplu, azi primesc un mail de  la "Apple" prin care mi s-a resetat parola contului. Insa cand privesti la adresa expeditorului, aceasta nu are nici o urma de legatura cu Apple. In plus, cand pui cursorul pe unul din link`uri poti vedea adresa la care vrea sa te trimita. Eu am cautat pagina respectiva in google (am indraznit pentru ca antivirusul ma protejeaza si pe paginile de internet) si am gasit un site gol, fara nici o informatie si fara nici o treaba. Nu stiu ce se incearca prin aceste emailuri dar e bine sa fim precauti!





Deci, morala: cand primiti un email de acest gen, verificati emailul expeditorului. Acest lucru se face usor, dand click sus, pe numele acestuia. Chiar daca numele e "Apple", "Yahoo" sau orice altceva care va trezeste incredere initial, fiti precauti, pentru ca adresa nu ar trebui sa fie ceva dubios. In mod normal, mailul ar trebui sa fie ceva de genul service/info@yahoo/apple/google etc.

Desi nu este o pacaleala prin email, vreau sa va povestesc despre un vecin, a carei bunica a fost sunata si i s-a spus ca nepotul ei a avut un accident. Metoda e foarte cunoscuta si raspandita, insa ce va povestesc eu s-a intamplat acum cativa ani buni, cand nici nu iti putea trece prin cap ca asa ceva ar putea fi o teapa.
Desi la modul cel mai popular, metoda "accidentul" functioneaza in urmatorul scenariu: un asa-zis coleg/prieten/ avocat/ medic iti suna rudele (in general parintii) si ii anunta ca fiul ca a accidentat grav pe cineva si iti cere o suma mare de bani pentru a plati avocat/spital/spaga la politie sa il scape, in cazul de care va povestesc eu, respectivul ii spune batranei ca nepotul (si aici e chiar dubios, pentru ca fiu ei era plecat din tara, de parca ar fi stiut acest detaliu) a fost grav accidentat si sa ii trimita pentru spitalizarea in Bucuresti 1000 de euro. Acum nu stiu daca a fost coincidenta faptul ca nepotul era student in Bucuresti (pentru ca daca nepotul s-ar fi intamplat sa aiba 10 ani si stea cu bunica, evident nu ar fi mers) si chiar si faptul ca i s-a cerut plata in euro (din nou ciudat, sa ceri unei persoane in varsta valuta, decat daca stia ca fiul ei lucra in afara si posibil i-ar fi trimis euro).
Pe langa faptul ca un astfel de telefon, chiar si fara sa te lasi pacalit te marcheaza pe viata, va dati seama ce impact a avut asupra unei femei in varsta, cu o sanatate subreda.
Norocul ei a fost ca, desi a promis ca plateste suma, instinctual a inchis telefonul si si-a sunat nepotul (care era bine sanatos)  si a lamurit-o ca nimic nu e adevarat.

Motivul pentru care v-am povestit aceasta intamplare e tocmai pentru a va demonstra ca nu e deloc greu sa fii pacalit. In plus, asa cum multi din cei care au primit astfel de telefoane, cei care te suna, par sa detina un minin de informatii despre viitoarele victime (intotdeauna exista un fiu, ca nu locuieste cu parintii/bunicii sau, in multe cazuri, o fiica). Desi initial se pare ca aceasta metoda a fost folosita chiar de niste detinuti romani, ulterior, metoda a fost preluata de multi altii, iar povestea a fost usor schimbata . In orice caz, cei care va suna, va cunosc, stiu informatii despre voi si asta e inspaimantator, daca ne gandim la cat de multe detalii dam de exemplu pe pagina personala de facebook.

Acest lucru s-a intamplat la mine in Buzau, desi oficial, aceasta metoda nu e deloc asa de raspandita. Tot in Buzau, acum o luna umblau din usa in usa 4 baieti care se recomandau  ca fiind reprezentati ai Antenei (1-3, nu stiu exact) si iti ofereau "gratuit" produse "originale TopShop"in schimbul unor taxe care ajungeau la 150 ron. Desi se stie cine sunt acei baieti si politia a fost semnalata, in mod ciudat, nu au fost prinsi.

Revenind la oile noastre, daca ne-am invatat minte si nu trimitem datele personale, conturi si parole ca raspuns la solicitari prin email, mai exista un risc al spamurilor:

  • Un alt motiv foarte raspandit este cel ar link`urilor care contin virusi. Stiu, o sa spuneti ca exista antivirus, nu e chiar atat de simplu. In afara situatiei cand, dand click pe anume link te trezesti dowload-and brusc ceva in calculator, poti fi trimis si pe o pagina virusata. 
Treaba functioneaza cam asa: desi ai bifat clar sa fii intrebat daca iti dai acceptul pentru orice fisier descarcat, exista suficiente programe care o fac automat, fara nici un accept. Da, exista antivirus, insa exista si virusi noi, pe care antivirusul nu ii recunoaste.  Acum cativa ani am luat un virus atat de nou ca inca nu exista o metoda de a scapa de el. In consecinta, laptopul meu a stat la reparat vreo cateva saptamani, pana cand s-a gasit o metoda de a-l elimina. In schimb, recunosc, virusul nu a fost luat de pe mail, ci de pe facebook. 

Ps. Fiecare antivirus are caracteristicile sale. Cele mai bune, deobicei considera virus si cea mai banala poza luata de pe net, sau orice program care nu are licenta. Si aici e o alta problema, pentru ca pana la urma o sa te enerveze cumplit. 

Iar alt risc, cand descarci ceva de pe net e ca acel ceva sa fie defapt un program de spionat, prin care iti sunt furate toate conturile si parolele din online.

Morala: Nu descarcati si nu dati click pe nimic care nu va inspira incredere, inainte sa analizati atent cine e expediatorul. O data ce ati vazut adresa de email dupa care s-a trimis, incercati sa o cautati in google. Cel mai des veti gasi informatii si marturiile celor care au fost pacaliti. 
Un site excelent unde puteti atat cauta cat si trimite mailurile spam e acesta http://scammed.by/



Dar, ca om patit la viata mea, ma simt destul de increzatoare ca nu o sa fiu pacalita prea curand de aceste metode. In schimb, ma scot din sarite email-urile primite de la firme/magazine si eventual particulari, din ce in ce mai multe si din ce in ce mai dese. Astfel ca primesc oferte despre anvelope tractoare si camioane, jucarii, produse alimentare, oferte excursii de pe site-uri efectiv dubioase, sau noile produse scoase la vanzare de pe bloguri pe care nu le-am vizitat in viata mea. 
Daca in general exista un buton (undeva la sfarsitul mail-ului si incredibil de mic scris) de Unsubscribe, acesta de multe ori nu opreste deloc sa primesti in continuare informatii nedorite. Iar un mail identificat de mine ca spam, il regasesc a doua zi, din nou, in Inbox.
Pentru mine e foarte deranjant, mai ales ca de multe ori, primind, 100 de mailuri pe zi, citind inevitabil spam dupa spam, nu mai ajung sa citesc pe cele care chiar ma intereseaza. 

Ce solutii exista



  1. In primul rand, evita sa iti lasi adresa de email pe internet. Daca de exemplu iti place sa participi la concursuri, indicat ar fi sa iti faci o adresa de email special pentru asa ceva. Daca ti se pare prea complicat sa ai doua adrese de email, atunci solutia ar fi  ca atunci cand lasi un comentariu in care ti se cere adresa de email sa o lasi sub forma  nume_prenume [@]yahoo [dot]com. In felul acesta, programele care copiaza automat adrese de email de pe net, nu te vor putea viza. Un alt sfat ar fi atunci cand iti creezi un cont pe un site/magazin, sa nu iti alegi ca user name ceva identic cu adresa ta email. Ideea e sa fentezi programele care copiaza adese de email. 
  2. In plus, daca nu doresti sa te abonezi la un newsletter, ci doar sa iti creezi un cont pe un site, iar site-ul te obliga atunci cand iti faci contul sa te si abonezi, poti folosi o adresa standard, fictiva: JohnDoe@gmail.com
  3. Foloseste butonul de Spam. Daca primesti mailuri care incearca sa te pacaleasca sa trimiti bani, da click pe sageata de langa butonul de spam si din noul meniu alege Report a Phishing Scam.
  4. Daca primesti deja mail-uri nedorite, de la care nu te poti dezabona si nu raman in spam niciodata, o solutie ar sa folosesti metoda clasica de a adauga la ignore adresa de email respectiva. De obicei e doar o solutie temporala, pentru ca si adresele de pe care primesti acele email-uri se schimba des. Totusi, merita incearca si aceasta metoda.
  5. Niciodata nu raspundeti unui spam!!! Poate sunteti tentati sa glumiti sau sa exprimati nemultumirea, insa daca faceti acest lucru, veti primi si mai multe mail-uri in loc.
  6. O metoda excelenta, din punctul meu de vedere, este sa trimiteti mailuri de tip spam pe adresa spam@uce.gov cel putin teoretic, firmele care practica spamul pot fi amendate cu $500 per email trimis. Cu cat trimit mai multi utilizatori, cu atat cresc sansele ca firmele respective sa plateasca (la propriu) pentru asta. La fel, puteti trimite mailurile de tip spam si la pamCop and KnujOn  care vor trimite mai departe la agentiile care se ocupa cu pedepsirea spamului. 
  7. Din pacate, chiar si in Romania, multe firme cumpara liste cu adrese de email pentru a trimite ofertele si a promova produsele. Nu stiu exact cum functioneaza acest lucru, dar cred ca firmele respective sunt convinse de cei care vand aceste baze de email-uri ca posesorii email-urilor sunt foarte fericiti sa fie inclusi in aceste liste, ca apoi sa primeasca oferte care nu-i intereseaza. Daca te-ai trezit abonat la o firma (care insa dupa toate semnele pare a fi totusi serioasa) si nu exista optiunea de a te dezabona, poti incerca sa trimiti un email prin care sa ii rogi sa te scoata din baza lor de date. Acelasi lucru poti face si daca te-ai abonat candva la un newsletter, insa acum nu mai vrei sa primesti ofertele lor. E dreptul tau de a te razgandi!
  8. Daca doriti sa va dezabonati de la newsletterul unui blog, e foarte simplu, cautati la sfarsitul mail-ului linkul de dezabonare.

Sper ca sfaturile mele sa va fie de ajutor. Daca aveti alte solutii pentru a scapa de mail-urile nedorite, va invit sa le scrieti intr-un comentariu!





Please follow me :



Vote my Looks:

2 comments:

  1. Interesting post,always to many spams on my mail box too!

    ReplyDelete
  2. Intr-adevar e o problema chestia asta cu spam-urile... chiar astazi am raportat doua e-mailuri nesolicitate, reclama nedorita! F.multe am primit pe adresa pers.de yahoo pana acum! Interesant articolul, multumim de sfaturi!

    ReplyDelete

Leave a comment with your opinion or just copy and paste one of these hearts ♡ 💗 💙 💟 💛 ❤