📧 Contact me at dumitru9catalina@yahoo.com

04 February 2013

Te iubeste, nu te iubeste

Acest articol vine ca o reactie personala la sutele de articole din seria "10 semne ca te iubeste" sau "5 semne ca nu te mai iubeste".
Adica, in cuvinte mai putine, daca te pupaceste non-stop, se jura ca te iubeste si te-a prezentat prietenilor si familiei, poti sa stai linistita, e iubire adevarata, daca nu, atunci e un nenorocit al carui singur scop in viata e sa isi bata joc de sentimentele tale pure.  Considerati ca lucrurile stau chiar asa?
 Si cum viata bate filmul, regulile generale nu se aplica, iar cele "10 semne" te pot insela mai grav decat decat te inseala el.


Regula numarul 1: Afectiunea
  • Daca sta lipit de tine ca o ventuza si iti repeta cu orice ocazie necesara sau nu, cuvintele magice "te iubesc" e dovada clara ca te iubeste. Corect? Nu!
 E adevarat ca afectiunea e o dovada de iubire, dar poate fi la fel de bine un semn de personalitate dependenta. Adica dupa logica lui, daca el te iubeste assssa de mult, asta te face si pe tine datoare sa-l iubesti si mai mult. Scopul lui nu e sa isi exprime sentimentele personale, ci sa isi gaseasca o persoana care sa-l iubeasca ( adica sa-i ofere atentie, sa-i poarte de grija ca unui copilas neajutorat). O data ce si-a atins scopul (si ii oferi afectiunea pe care considera ca o merita), isi schimba si el comportamentul, dintr-un copilas dragalas si afectuos intr-un tanc rasfatat care zbiara si pretinde marea cu sarea.
  • Daca nu stati cioc in cioc toata ziua si nu iti repeta ca o moara stricata sentimentele lui fara margini, e asta o dovada de dezinteres? Posibil. Dar la fel de posibil e sa ai in fata ta un om mai putin efervescent, serios, discret, care prefera sa isi demonstreze iubirea, si nu sa si-o strige.
Regula numarul 2: Te prezinta familiei si prietenilor
Da, stiu, daca te-a dus acasa, esti ca si "luata". Si in timp ce iti faci planuri de nunta, poate ar trebui sa iti pui intrebarea daca acest pas se traduce prin "oficializarea relatiei".
Cateva ipoteze:
  • Te-a dus acasa pentru ca mami are ultimul cuvant. Daca mami te place, atunci ai o sansa ca pe viitor, sa ii iei locul mamei lui si sa-i porti de grija asa cum numai ea poate sa o faca. Daca  mami nu te place, brusc nici el nu te mai ia in calcul ca si partenera pe termen lung.
  • Te-a dus acasa .... din pura comoditate ( si pentru ca se intampla sa locuiasca cu parintii, evident ca a trebuit sa te prezinte). Pe viitor, va muta sediul oficial al intalnirilor in aparatamentul lui. In loc de invitatii la film, vei primi mesajul: " iubi, nu vii la mine sa ne uitam la un film?"
  • Te-a prezentat parintilor si prietenilor.... pentru ca a trecut ceva timp de cand a fost vazut in companie feminina si lumea a inceput sa isi puna intrebari. Ca sa scape de tot acest chin, dupa o luna de "relatie" te prezinta oficial ca pe un mare trofeu.
  • Te-a prezentat parintilor. Si pe tine. Si pe toate celelalte. Parintii si prietenii ar putea sa scrie o carte despre fiecare femeie pe care el a cunoscut-o. Da, e o dovada clara ca esti "singura, unica, si cea mai speciala". 
  • Da, faptul ca te-a prezentat parintilor & prietenilor poate fi un semn de interes catre tine si relatie. Poate sa insemne ca are planuri serioase si sentimente reale. Dar asa cum am prezentat si mai sus, posibilitatile sunt multiple. 
Regula numarul 3: Timpul petrecut impreuna 
Cine te iubeste iti dedica tot timpul disponibil.
In principiu adevarat. Dar timpul petrecut impreuna e mereu masurat subiectiv. Daca petrece 5 ore pe zi cu tine, poate asta deriva nu din efortul lui nemasurat si dorinta de a te vedea. Daca locuieste cu parintii, nu are un job si nici un hobby, e posibil sa petreaca atata timp cu tine, doar pentru ca se plictiseste. Intr-un alt exemplu, daca petrece 5 ore pe zi cu tine, dar el se joaca la calculator si se uita la filme, nu se poate numi "timp petrecut impreuna".
Corect, ar fi ca timpul petrecut impreuna sa fie masurat si cantitativ si calitativ.
Dar exista si reversul medaliei:
Sa nu uitam totusi de sindromul barbatului ocupat. Clark Kent,  disparea de langa femeia iubita in cele mai nepotrivite momente si nu reusea niciodata sa ii ofere timp  si atentie. Supermanii moderni, sufera de acest sindrom, "al barbatului ocupat, care salveaza lumea". Fie ca e un simplu agent de vanzari sau CEO, daca e prea ocupat pentru tine, nu conteaza scuzele pe care ti le prezinta. Scuzele sunt doar atat: scuze. Defapt, se scuza pentru ca nu esti mai importanta pentru el decat celelalte aspecte care ii capteaza atentia.

Regula numarul 4: E interesat de viata ta si stie cum sa te binedispuna
Sigur ca da. Asta daca nu luam in considerare si aspectul ca cei mai multi psihopati au un charm incredibil, iar narcisistii sunt premianti in a fi o companie extrem de placuta ( iti acorda atentie maxima, pentru a primi recunostiinta ta eterna). Nu are rost sa specific, ca cei mai interesati de viata ta sunt chiar stalker`ii si obsedatii.
Si ce te faci daca prietenului tau ii lipseste abilitatea de a te amuza si binedispune? Fiecare om socializeaza in functie de personalitatea lui. O persoana mai timida, retrasa, nu va excela la acest capitol.Defapt, ar putea sa fie extrem de stangaci si efectiv sa nu stie ce sa iti spuna ca sa te faca sa te simti mai bine. Daca nu iti arata ca e interesat de ultimul tau hobby, asta nu inseamna ca nu e atent la tine. Revin, sentimentele se vad cel mai usor in fapte, nu in conversatii, in care intorlocutorul iti soarbe orice cuvintel de pe buzite.

Regula numarul 5: Are incredere in tine
Problema increderii e de domeniul psihanalizei si nu poate fi acoperita intr-un articol. Da, corect, la modul ideal, are incredere in tine: are incredere ca o sa reusesti cu noul proiect, are incredere ca nu il minti, are incredere ca nu ii vei dezvalui secretele etc. Dar are incredere 100%? La modul ideal, nici el, nici tu nu ati trecut prin experiente care v-au zdruncinat increderea. In practica nu e chiar asa.  In plus eu sunt adepta ideii ca increderea se castiga, nu ofer si nu accept sa mi se ceara incredere de la inceput. E ceva care vine de la sine, in timp.
Gelozia. Ca e buna, ca nu e buna... Daca urla furtunos pentru ca i s-a parut lui nu stiu ce, atunci nu e vorba de incredere/neincredere. Daca te suspecteaza constant de ceva, si esti supusa la interogatorii despre orice personaj masculin de la orizont, din nou nu e vorba de incredere/neincredere. Cel mai probabil proiecteaza asupra ta faptele lui. Adica, daca prietenul tau te suspecteaza constant de infidelitate, 99% din cazuri e pentru ca el presupune ca iti folosesti timpul pe care nu-l petreceti impreuna, la fel ca si el, in compania altor "iubiri".
Te iubeste un astfel de gelos? Probabil. Dar si obsedatul cu care ai iesit o data acum 10 ani si de atunci te urmareste in continuu, putem spune ca te iubeste, nu-i asa?
Si eu iubesc acum acest sandvis:
Crezi ca nu conteaza in ce fel esti iubita?

Regula numarul 6: Te accepta asa cum esti si nu incearca sa te schimbe
Treaba asta, cu  "iubeste-ma asa cum sunt" e o sabie cu doua taisuri. E ca si cum ai spune, eu am urmatoarele defecte (toti avem, nu-i asa?) pe care nu am de gand sa le schimb, chiar daca te afecteaza sau te ranesc, iar tu trebuie sa ma iubesti asa, gratis si degeaba!
Frica de schimbare in cuplu e irationala. Partenerii se schimba oricum, preluand inconstient trasaturi unul de la celalalt. Sa afirmi ca nu vrei sa te schimbi e o dovada de lipsa de respect fata pe persoana pe care o numesti jumatatea ta. Cand ceva din comportamentul tau raneste persoana pe care o iubesti, ar trebui sa incerci sa schimbi tu acel comportant, fara macar sa ti se ceara. Sa continui sa pretinzi iubire "asa cum esti"- adica indiferent la nevoile celuilalt, nu e o dovada de iubire, ci de interes. Da, stiu, e frumos ca tu sa fii iubit chiar daca nu meriti si sa nu dai nimic in schimb. Relatiile sunt dinamice, intr-o continua transformare, iar partenerii de cuplu se schimba, se adapteaza si evolueaza. Cand apare la mijloc acel "iubeste-ma asa cum sunt", se blocheaza relatia. Devine o afacere in care cineva da si cineva primeste. Rezultatul? Relatia moare. Maine, sau peste 10 ani. Dar un lucru e sigur. Tot ce nu se transforma, moare.

Regula numarul 7: Te suna fara motiv, iti da mesaje, mailuri dragute etc
Pe langa faptul ca nu ai cum sa stii vreodata daca te suna din prea multa iubire sau pentru ca se plictiseste maxim, nu poti cuantifica cu adevarat valoarea acesturi gesturi. Da, e dragut ca ti-a mai trimis inca un mail cu o poza adorabila cu pisicute care se pupa botic in botic. Dar e asta dovada ca te iubeste? Nu prea.
Eu nu recomand nimanui sa considere telefoanele si alte astfel de metode ca dovezi de afectiune. Daca vorbesti non stop cate in luna si in stele la telefon cu tip, dar totusi el e prea ocupat sa te vada fizic, (defapt atat de ocupat ca nici nu prea iti mai amintesti cum arata), poti considera ca telefoanele si mesajele tin locul prezentei in relatie?
Ca o mica paranteza, cunosc un tip care isi asalta iubita cu dovezi de acest gen de afectiune: mesaje, telefoane, mailuri, twitturi si ce mai vreti voi. Tipa convinsa, flatata, ba chiar putin plictisita de atata "iubire". Adevarat ca se vedeau din an in Paste. Pentru ca el era "extrem de ocupat sa salveze lumea". S-a demonstrat ca tipul avea timp de 3 relatii paralele, cu aceleasi mesaje, telefoane constante si prezenta sporadica.
Concluzia: nu va lasati pacalite! Te suna fara motiv, iti da mesaje, si poze amuzante.Sweet. But so what? Asta nu e egal iubire.

Regula numarul 8: Cadouri, atentii si surprize
Sa presupunem din start ca nu incearca "sa te cumpere" si sa iti dea cu praf in ochi cu cadouri, flori si bomboane. Daca ati reusit sa evitati un astfel de specimen, trebuie sa intelegeti din start, ca un barbat indragostit iti va oferi mereu cadouri, mici atentii, flori etc. Un barbat ne-indragostit nu va simti nevoia sa iti ofere nimic.
Mai exista o specie interesanta si fooooarte moderna de barbati care se pretind sustinatori ai  egalitatii intre sexe: mai exact, ti-a platit azi el cafeaua (prin ce miracol?), maine trebuie sa i-o platesti tu. A venit sa te ia de acasa? Maine trebuie sa il iei tu. Pentru ca sunteti egali, nu?
Pentru ca da, exista specimene care fac un fel de calcule exacte:" eu m-am purtat frumos cu tine, acum e randul tau sa te porti frumos cu mine". Mai exact barbatii Fifty-Fifty. Inevitabil, mereu te vor scoate datoare. Daca ti-au luat un cadou iar tu nu, va prinde candva momentul sa iti aminteasca ca "ii esti datoare". Tin scorul la sange, pentru ca in realitate, pentru ei nu esti "the one", ci un fel de  amic si nu vrea sa fie pacalit din afacerea asta. Trebuie sa fiti chit la zecimala, da? :)))
Morala: uita de ziua ta? Nu iti face cadouri si surprize constant? Uita-l, pentru ca tu nu esti in mintea lui. Si cel mai zgarcit si necioplit barbat stie sa bucure o femeie. Pe aia pe care o iubeste.
A se retine ca nu incurajez femeile sa pretinda sau sa contorizeze cadouri, insuflandu-le un iz de materialism. Un gest, o surpriza placuta, nu inseamna o mare investitie financiara. O floare, un pachet de biscuiti cu ciocolata, faptul ca vine cu o supa calda la tine cand ai gripa, sunt indicii clare a sentimetelor lui.  Iar faptul ca nu a avut timp sa iti cadou de ziua ta, sau ti-a oferit un cadou nepotrivit pentru tine, mai degraba ales din primul magazin, arata clar lipsa de atentie si interes. Nu exista jumatati de masura.
E totusi o regula, de care, cu mici exceptii, trebuie sa tineti cont.

Regula numarul 9: Iti acorda libertatea necesara
Sa facem din start diferenta intre libertate si lipsa de interes. Daca nu are nici cea mai vaga idee unde te afli in acest moment, aceasta nu e dovada ca iti acorda spatiul necesar. In sensul opus, daca primesti mii de telefoane in care trebuie sa raportezi "scopul si durata vizitei" in orice ocazie a vietii tale, e o dovada... well... de psihoza.
Partenerul nu iti e mama, nu iti e tata. Nu esti obligata sa dai raportul si nici explicatii inutile. Nu iti poate impune ora la care vii acasa si nici nu iti poate alege prietenii. Daca ridica din spranceana cand iesi la suc cu prietenele tale si iti sugereaza subtil ca prietenele tale nu sunt cele mai ok persoane din lume, atunci ceva nu e in regula. Daca din partener iti devine pe nesimtite "stapan" si de frica de a nu-l deranja trebuie sa renunti la prieteni, hobby`uri si tot ce iti facea placere inainte sa-l cunosti, ar trebui sa stii ca aceasta persoana NU TE RESPECTA. Sa ii ceri cuiva sa schimbe cateva aspecte daunatoare relatiei e ok. Sa ii ceri sa isi schimbe cu totul viata si identitatea e dovada de personalitate bolnava si agresiva. El nu trebuie sa iti tolereze "libertatea" , ci, libertatea de a face ce-ti doresti, in masura bunului simt, e dreptul tau personal, fie ca esti intr-o relatie, fie ca esti solo. Daca nu te respecta, nu te iubeste. Deloc.

Regula numarul 10: Planurile de viitor
Toate ziua visati impreuna la nunta ca-n povesti sau la cei doi copii pe care o sa-i aveti? Sau mai simplu, la vacanta la mare pe care o sa o petreceti impreuna? Si totusi aceste planuri raman intr-un viitor indepartat. Atat de indepartat incat incepi sa te intrebi daca el se refera la o viata viitoare.
Desi e plin de planuri si promisiuni, nu a reusit sa pregateasca nici macar acea cina romantica. Oare ce se intampla? Sufera de vreun handicap psihic sau locomotor care il impiedica sa treaca la actiune? (Si imi cer scuze celor care chiar sufera de vreun handicap psihic sau locomotor). Dar daca  nu e cazul, oare ce il impiedica? Ah da, e criza, nu sunt bani, el nu are timp, are problemele intregului sau arbore genealogic pe cap si hmmm, nici de data asta nu poate ajunge la intalnirea cu tine pe care a planificat-o acum 2 luni. Oare ce se intampla? Mai e vreun mister? Inca mai crezi planurile fabuloase de viitor? Serios, nu are nici un viitor in plan cu tine. Daca te-ar iubi, nu ai sta cu anii pe "to do list".

Regula bonus: Nu te jigneste nici macar in gluma, nu te loveste si nu te inseala
Acum depinde ce considera fiecare ca fiind jignire/gluma/agresivitate. Totusi, chiar si Gheorghe, ciobanul, care crede ca femeii trebuie sa ii oferi putina drama si telenovela cu cate un ciomag pe spate si un "soarele ma-tii", precum spuneam, chiar si Gheorghe intelege ca daca face asta, risca sa o piarda si nu e bine.
Daca Luis Armando  al tau nu  reuseste sa faca acelasi proces cognitiv ca si Gheorghe, bietul cioban,  probabil ca ar trebui sa incepi sa-i canti" No, no es amor...."

Melodia mai jos, pentru cei care au uitat:






No comments:

Post a Comment

Leave a comment with your opinion or just copy and paste one of these hearts ♡ 💗 💙 💟 💛 ❤