📧 Contact me at dumitru9catalina@yahoo.com

11 January 2014

Totul despre filme: Embrace of the Vampire

Ro only
Chiar daca in general prefer sa va recomand filme si seriale pe care eu le-am considerat bune sau macar acceptabile, de data aceasta, acest articol poate fi considerat un advertizment!
Nu va pierdeti timpul cu acest film!
Si va explic imediat de ce. Atentie! Daca doriti totusi sa vedeti acest film, evitati sa cititi acest articol pentru ca e un adevarat spoiler.

Nu am vazut varianta din 1995 a filmului, dar remake`ul din 2013 mi s-a parut foarte prost. Singura parte buna a filmului e alegerea celor 2 actori: Victor Webster si Sharon Hinnendael.

Pe scurt, povestea (nu neaparat proasta, dar aiurea ecranizata) incepe cu prima zi de facultate a tinerei Charlotte, care descopera ca e urmasa unui lung sir de vanatori de vampiri. Lucrurile devin previzibile, cand noul profesor de scrima se dovedeste a fi un vampir, care initial a fost un erou al vanatorilor de vampiri.
In plus, avem parte si de putina romana stricata, pentru ca desigur ca si vampirul si vrajitoarea (cu accent suspect de rusoaica, desi cred ca se vroia ca personajul sa fie vrajitoare de etnie roma) sunt de origine romana, ca si tanara Charlotte, de altfel (doar ca ea nu stie inca) .
Daca reusiti sa nu va plictisiti maxim in primele trei sferturi ale filmului cand Charlotte are viziuni/cosmaruri legate de vampiri, ajungem in sfarsit si la partea de actiune: adica scene fara sens de nuditate, rivalitatea dintre ea si o colega care se rezolva brusc cand vampirul ii omoara toti prietenii, dar pe ea o lasa in viata.
Lucrurile nu se leaga prea bine, mai ales ca scopul vampirului Stefan era sa o seduca pe tanara Charlotte. Desi imaginea lui la scoala conteaza atat de mult inca se decide sa-l omoare instant pe directorul care il banuieste ca are o relatie cu Charlotte, profesorul Cole (aka vampirul Stefan) incepe totusi spontan sa omoare cam toate personajele din film. De ce? Pentru ca poate!
Tot in plus si fara rost mi s-a parut si scena de sex intre protagonista si o colega de scoala (care e vampir, cel putin asa credem), in special, pentru ca vampirul Stefan are nevoie de o noapte de dragoste cu o vanatoare de vampiri virgina din neamul lu Charlotte. Deci, tehnic vorbind, Charlotte ramane virgina, cu sange pur, chiar si dupa scena explicita de sex cu colega-vampir (care oricum nu e importanta in poveste, pentru ca evident, nu mai aflam mare lucru despre ea pe viitor).
Desi sta destul de subtire la capitolul seductie, vampirul Stefan devine convins de trucul Charlottei cand ii promite ca i se ofera.
Btw, cand tanara fata intreaba daca nu ar fi mai simplu sa i se ofere vampirului, acesta devenind din nou muritor si deci sa rezolve frumos pentru toata lumea problema, i se raspunde doar ca, acest lucru ar insemna iadul pentru ea. Adica?
In final, ea reuseste fara prea mare efort sa omoare vampirul si gata. Sfarsit!

Alte momente care raman total in aer sunt:

  • vrajitoarea care ii daruieste o carte in care Charlotte ar trebui sa gaseasca toate explicatiile pentru originile ei, ramane disparuta-necitita-neimportanta;
  • prietenia ei cu colega de camera (pentru ca orice personaj principal trebuie sa aiba o prietena buna), ramane nefructificata, colega de camera avand rolul doar a aparea intr-o scena de nuditate, fara rost si oferind ocazional doar cateva sfaturi gratuite personajului principal. Rolul existentei acestei colege in film, nu pare deloc justificat;
  • scena de sex cu colega-vampir e total inexplicabila. Era colega cu adevarat vampir? Sau partea aceea ramane doar in imaginatia personajului principal?
  • desi s-ar parea ca tanara Charlotte se transforma la randul ei in vampir (pentru ca e genul de "vampire hunter" care are la randul ei sange de vampir), ea nu manifesta nici una din trasaturile tipice ale vampirilor: super-putere, super-viteza si nici macar sensibilitatea la soare;
  • chiar daca se pare ca vampirul Stefan nu era imun la lumina, el reusea totusi sa tina lectii la facultate, zilnic. Probabil ca toate cursurile erau gen seral. Nu stim!
  • din back-groundul povestii de viata a lui Charlotte, nu stim mai nimic. Orfana, crescuta de calugarite, ea are o mama care era probabil-posibil un vanator de vampiri (care a murit din cauza bolii de sange -despre care noi aflam mai tarziu ca defapt era vampirism). Ea nu are nici un tata cunoscut si nici o poveste de viata din care sa deducem cum si de ce a ajuns la aceasta facultate, in acest oras, fara sa aiba habar ca e vampir/vanator de vampiri.  In plus nu intelegem deloc de ce Charlotte e prima dintr-un lung sir de vampiri vanator care are "sangele pur". De exemplu, mama ei, care stim ca a fost la randul ei vampire hunter, nu a avut niciodata acel sange pur? In orice caz, vampirul Stefan a asteptat-o pe Charlotte toata viata lui seculara. 
  • scena din padure unde prietenii ei sunt omorati (incluzandu-l pe iubitul Charlottei) e cea mai penibila. Defapt, mai mult deducem ca prietenii ei au fost omorati, atunci cand ea este interogata, ca singura supravietuitoare. Prietena cea mai buna e deci omorata fara sa merite o scena aparte, dar asistam la scena in care rivala ei este omorata, fix intr-un moment de pasiune. Oricum nimeni nu ancheteaza aceasta crima, ca doar suntem intr-un film cu vampiri, nu unul politist.
  • vampirul original, care il transforma pe Stefan in vampir, nu apare in nici un fel in actiunea din prezent. Dar se pune intrebarea: daca e de ajuns ca sa fii omorat de un vampir, pentru a te transforma la randul tau in vampir, cum se face ca: directorul si prietenii ei nu se transforma si ei in vampiri, ci raman morti?

Per total, nu e este un film horror, pentru ca nu aveti deloc parte de scene horror (facand o mica exceptie scena in care este omorat iubitul Charlottei, care poate fi considerata cea mai horror scena a filmului), nu este un film de iubire, pentru ca intre Charlotte si vampir nu se leaga absolut nimic, in ciuda catorva momente de seductie (care par a fi fix in imaginatia ei si nu in mod necesar provocate de vampir), poate usor drama, daca luam in considerare prima parte a filmului cand Charlotte incearca sa inteleaga de ce are viziuni si de ce sufera de un fel de somnambulism.
E plictisitor, previzibil, plin de clisee si scene de sex si nuditate doar de dragul de a fi puse in film, fara nici o incarcatura emotionala sau spirituala. Nu vom avea nici efecte speciale sau lupte desprinse din Matrix, daca la asta va asteptati.

Chiar daca in ultima vreme am avut parte de o avalansa de filme cu vampiri si zombi, care mai de care mai proste (cu cateva evidente exceptii), de obicei, avem asteptari realiste cand alegem sa ne uitam la un astfel de film. Adica cu alte cuvinte, deja ne asteptam la sex, cruzime, o tona de sange, scene ridicol de stupide (gen oameni rupti in doua, membre smulse extrem de usor si o tona de metode inedite a omori pe cineva etc) si un scenariu schiop. Totusi, cea mai mare dezamagire vine din partea unor filme, care totusi aveau potential. Twilight`ul de exemplu, daca ignoram partea de supranatural, e totusi o poveste de dragoste, motiv pentru care primeste ceva bile albe. World War Z e o poveste despre supravietuire, despre familie si nu in ultimul rand beneficiaza de efecte spectaculoase, deci ramane un film bun, in ciuda faptului ca e un film cu si despre zombi. Embrace of the Vampire e totusi un film cu o poveste nu neaparat noua, dar suficient de interesanta, si, daca se punea accentul pe ideea de tentatie, bine vs. rau, sau se punea accent pe dorinta vampirului de a redeveni om (treaba care privita dintr-un unghi filosofic ar fi dat profunzime intregii povesti), filmul ar fi putut fi unul dintre cele reusite.
Nu am ce nota sa dau acestui film, pentru ca, cu greu am reusit sa-l urmaresc pana la final.
Nu sunt pretentioasa din fire si va jur ca am apreciat si filme care nu promiteau prea mult, ale aceluias gen, dar care aveau macar o scena, o idee, care merita o bila alba.

Trailerul in schimb, arata ultra-promitator! Nu va lasati insa inselate!
P.S. Sunt foarte curioasa de remake`ul Carrie. Ati apucat sa-l vedeti?

2 comments:

  1. Bine că nu-mi plac filmele cu vampiri... :-)
    Toată aprecierea pentru recenzie, extrem de bine structurată! ♥

    ReplyDelete

Leave a comment with your opinion or just copy and paste one of these hearts ♡ 💗 💙 💟 💛 ❤