📧 Contact me at dumitru9catalina@yahoo.com

04 October 2013

Ghidul Incepatorului: Cum si cand purtam lentilele de contact

V-am promis intr-un articol precedent, despre ochelari, ca o sa va spun mai multe si despre lentilele de contact. In acest articol o sa incerc sa acopar cat mai mult subiectul dar si sa fiu cat mai concisa, pentru ca stiu ca nu va place sa cititi articole kilometrice.
De ce sa purtam lentile de contact?
Multi dintre noi, alegem lentilele de contact din motive estetice. Dar nu e doar atat, nu-i asa?
Eu am ales sa port lentile de contact de mai bine de 7 ani. Asa cum am mai spus, eu am miopie (adica probleme cu vederea la distanta) -3,00 la ambii ochii si deci, ar trebui sa port ochelarii cam tot timpul.
Iata cele mai frecvente momente cand urasc sa port ochelarii:


  1. Cand fac sport. Orice fel de sport. Chiar si la simplul alergat, ochelarii sunt ultra-incomozi;
  2. Cand ploua. Nimic nu e mai groaznic decat sa iesi in oras cand ploua, purtand ochelarii;
  3. Iarna. Cea mai groaznica idee din toate e sa mergi la cumparaturi purtand ochelari. De fiecare data cand intri intr-un magazin, ochelarii se vor aburi;
  4. Vara, cand mici insecte ti se aseaza fix pe lentila;
  5. Vara la plaja. Ce poate fi mai groaznic decat sa te bronzezi cu forma ochelarilor?
  6. O petrecere la care se impune o tinuta eleganta. Ochelarii sunt pur si simplu in plus;
  7. Cand incerc sa iau o bluza cu gulerul la baza gatului (sau pe gat) si uit ca am ochelarii la ochii- brusc devine imposibil sa scot bluza sau ochelarii si incepe o adevarat lupta;
Purtatorii de ochelari cu siguranta au cochetat macar o data cu ideea de a-i inlocui cu lentilele si de a scapa de bataia de cap. 
Lentilele ne scapa ele de niste probleme, dar au si ele niste reguli de buna purtare. Daca nu ati mai purtat niciodata lentile de contact, eu va recomand sa incepeti cu cele zilnice. In felul acesta nu mai trebuie sa le curatati in fiecare dimineata si in fiecare seara. 

Cum se folosesc lentilele de contact
Prima data cand veti incerca sa va puneti lentila pe ochi cu siguranta veti simti un disconfort de natura psihica, un fel de spaima. O sa vi se para foarte ciudat sa va puneti ceva pe suprafata sensibila a ochiului. Eu va recomand sa nu va fie teama, pentru ca nimic rau nu vi se poate intampla. Iar dupa prima data, nu veti mai avea nici un fel de stres, va asigur ca va veti intra in ritm si vi se va parea ceva foarte usor.
Lentilele se gasesc in interiorul acestor recipiente:
Le desfaceti usor si in interiorul fiecareia veti gasi cate o lentila:
Inainte sa incepeti, trebuie sa va spalati bine pe maini. Tamponati-va mainile pe un prosop uscat. Eu de exemplu evit sa folosesc prosoapele acelea pufoase, pentru ca lasa scame mici pe maini, care se pot transfera apoi pe lentila. Asa ca eu am un prosopel special, dintr-un bumbac mai dur, dar care absoarbe bine umezeala si care nu lase scame deloc. 
Daca folositi lentile de unica folosinta, adica luati lentila direct din aceste recipiente, nu e necesar sa mai spalati si  lentilele. Acesta e si motivul pentru care le recomand, daca e prima data cand incercati lentilele de contact. (La sfarsitul zilei le veti arunca, nu refolosi!)
Cu mainile curate, luati lentila din interiorul recipientul sau si plasati-o pe degetul aratator sau mijlociu, dupa cum va e mai comod:
Asa arata o lentila. E foarte subtire, dintr-un material elastic si e important de stiut, ca nu le veti simti pe ochi deloc. Aveti grija la un detaliu: orice lentila are o fata si un verso. Ca sa va dati seama, uitati-va la lentila din profil, ca marginile ei sa fie concave in sus (ca un cosulet, cu marginile deschise in sus):
Daca marginile par deschise spre exterior, atunci e pe spate si trebuie sa o intoarceti. Daca lentila e asezata corect, cu cealalta mana, cu degetul mare si aratatorul prindeti-va pleoapa inferioara si cea superioara si trageti de ele in sus si respectiv in jos. Nu trebuie sa exagerati, atat cat sa faceti loc lentilei. Foarte important: atentie sa fiti demachiate si spalate pe ochi si sa nu existe resturi de machiaj sau demachiant pe gene, care pot intra in contact cu lentila. Ati inteles deja pana acum ca igiena in tot acest proces e foarte importanta. Iata cam cum trebuie sa tineti pleoapele:

Cand puneti lentila, priviti in jos, cat mai in jos puteti. Rezistati tendintei de a clipi, tinand cu cele doua degete pleoapele. O data ce lentila va fi pusa pe ochi nu se va simti nici o urma de disconfort si ea se "lipeste"imediat singura, fara sa existe riscul sa cada.
Dupa ce puneti lentila, clipiti usor pentru a da sansa lentilei sa se centreze corect. 
Daca simtiti vreo urma de disconfort sau usturime, atunci cel mai probabil lentila nu a fost curata. Daca simtiti ca lentila parca vrea "sa sara de le ochi", atunci probabil ati pus-o pe verso.  Iata ce trebuie sa faceti, in aceste cazuri:
  1. Scoateti lentila, tinand pleoapele asa cum v-am aratat. De data aceasta, priviti in sus si, cu un deget, atingeti pupila (unde e acum lentila) si trageti usor in jos. Lentila se va desprinde imediat, fara sa simtiti disconfort. 
  2. Puneti lentila in podul palmei si spalati-o pe ambele parti cu lotiunea speciala. 
  3. Dupa ce ati curatat-o, asigurati-va ca inca sunteti curate pe maini si aplicati-o din nou, privind in jos, asa cum v-am spus prima data.
Daca optati pentru lentilele care se poarta mai mult de o zi, atunci lentile vor trebui curatate dupa fiecare folosire (inainte de a le pune in recipientul lor) si inainte de fiecare utilizare. 

Asa cum v-am spus, la prima utilizare, sigur vi se va parea greu, in primul rand, sa nu clipiti. Incercati sa rezistati tendintei de a clipi, privind cat mai in jos, si ca sa se aseze mai bine lentila, dar si ca sa nu puteti vedea cum se apropie lentila, in felul acesta, veti fi mai putin tentate sa clipiti. Incercati sa va invingeti teama, pentru ca: in primul rand, procesul nu e deloc dureros si nici incomod; in al doilea rand, nu se poate intampla nimic rau. Nu e posibil ca lentila sa intre pe sub ochi, sau sa va raneasca in nici un fel pupila. Daca simtiti vreun disconfort, atunci le scoateti imediat, le spalati din nou (eventual si pe ochi, daca simtiti ca nu e in regula ceva) si incercati din nou. In orice caz, nu va descurajati, prima data e greu, apoi va veti obisnui atat de bine cu tot acest proces, incat va intra in rutina voastra de dimineata, foarte usor.

Daca am inteles cum putem trece de acest mic stres si incepem sa ne obisnuim cu lentilele, iata ce mai trebuie sa stim:
Cand nu trebuie sa purtam lentilele de contact si ce restrictii avem
  • Lentilele de contact zilnice nu trebuie purtate cand dormim. Niciodata. Nici macar daca vrem sa atipim 10 minute. Specialistii spun ca lentila actioneaza, cand pleoapele sunt inchise, ca o bariera ca nu permite ochiului sa se oxigeneze (da, si ochii "respira"). Eu va spun doar ca e foarte dureros. Chiar daca adormi cu lentilele la ochi si numai 10 minute, te ve trezi cu ochii foarte uscati si iritati. Oricat ati fi de obosite, nu faceti greseala de a adormi cu lentilele puse! Exceptie fac doar lentilele cu timp de purtare continuu. Niciodata cele zilnice sau de unica folosinta!
  • Aerul conditionat si lentilele nu se  impaca deloc bine. O sa aveti senzatia ca vi s-au uscat ochii si se lipesc pleoapele. Evitati sa stati direct sau prea aproape de aerul conditionat, pe cat cu putinta!
  • Sigur ca puteti sa mergeti la plaja cu lentilele. Insa lentilele nu trebuie sa intre in contact cu apa. Puteti sa va balaciti, dar cu masura! Daca doriti sa inotati, atunci folositi ochelarii de inot!
  • Nu incercati sa prelungiti durata de viata a lentilelor! Daca sunt lentile de unica folosinta, atunci nu le purtati doua zile. Ele sunt concepute pentru a elibera doar o anumita cantitate de aer, o anumite perioada de timp. Un articol care va poate lamuri mai bine in ceea ce priveste acest aspect si la ce riscuri va supuneti incercand sa purtati lentilele mai mult timp decat perioada lor indicata, il gasiti aici. 
  • Pentru calatorii sau vacante, trebuie sa avem totusi ceva grija cand purtam lentilele de contact. Cititi aici un articol cu sfaturi foarte bune in ceea ce priveste purtarea lentilelor de contact in vacanta. Eu oricum va recomand sa aveti o pereche de lentile de rezerva in gentuta oricand. Pentru orice eventualitate!
Eu v-am recomandat pana acum lentilele de contact de unica folosinta. Asta inseamna ca, intr-un pachet, aveti lentile pentru fiecare zi, pentru o anumita perioada, in general in pachete de 30-90 de bucati. Aici aveti un articol foarte bun, care va explica exact tipurile de lentile de contact, incluzand si clasificarea lor in functie de timpul de purtare.

Eu am inceput prima data cu lentile de 1 an. Daca imi amintesc eu bine,  in pachet erau cate o pereche de lentile care trebuiau schimbate la 3 luni. Parca nu a fost cea mai buna idee, pentru ca la un moment dat, am reusit sa rup una dintre  lentile si a trebuit sa o inlocuiesc inainte de vreme (cam cu 2 luni mai devreme). Eu v-as sfatui totusi sa optati pentru lentilele care trebuie inlocuite zilnic sau la perioade scurte de timp. Pentru ca se pot intampla diverse accidente. Si e mai ieftin si mai usor sa inlocuiesti o lentila de o zi, decat una pe care trebuia sa o porti cateva luni. 
 Dupa un an de zile, cand trebuia din nou sa imi cumpar lentile, s-a intamplat sa fiu chiar in vacanta in Italia si de acolo mi-am cumparat un adevarat stoc de lentile zilnice, cu care ma impacasem tare bine.
Cred ca erau chiar 1- Day Acuve care si acum sunt printre preferatele mele. Si in general, o lunga perioada de timp nu mi-am mai cumparat lentile din Romania.

Insa ultima data, anul trecut, am ramas fara lentile si fara posibilitatea de a-mi cumpara din afara tarii. Am intrat in primul magazin de profil si am cerut diopriile mele.
Ei bine, am fost neplacut surprinsa sa aflu ca la nici o filiala din oras nu aveau pe stoc dioptria mea, ceea ce  mi s-a parut cam aiurea, avand in vedere ca aveam nevoie urgent, pentru a doua zi si ... si mai neplacut surpinsa de preturile gigante. Ca sa fac o comparatie, preturile din magazinele de optica medicala, sunt cel putin duble, fata de pretul pe care il plateam eu in mod normal!
Asa ca am inceput sa caut prin magazinele din online-ul romanesc, unde intr-adevar, preturile sunt mult mai bune si asa va si recomand voua sa cumparati. Videt e unul dintre site-urile cu preturi ok si livrare prin Fan Curier, pretul de livrare fiind de 12 Ron (transportul e gratuit pentru comenzi de peste 250 la lentile si 100 la ochelari).
Nu va pot recomanda o firma in mod special. Eu nu consider, din experienta mea, ca exista firma proaste de lentile si firme bune. Diferenta e gradul de confort pe care ti-l ofera lentila. Deci lentilele mai slabe calitativ, se vor "usca" mai repede la ochi si nu iti vor conferi un grad ridicat de confort pe durata intregii zile. 

Ca sa fac un top as spune ca 1 Day Acuve, Daylies de la Ciba Vision, SoftLents de la Baush&Lomb, FreshLook de la Ciba Vision si Biomedics de la Cooper Vision sunt preferatele mele. Dar voi puteti cere si sfatul medicului oftamolog, in functie de problemele pe care le aveti. Asa cum stiti deja, lentilele de contact nu sunt folosite doar pentru miopie si hipermetropie (monofocale), ci corecteaza si alte afectiuni. 

Clasificarea lentilelor dupa perioada de purtare este:
  • Unica folosinta- se poarta doar o zi, dupa care se arunca;
  • Zilnice- se poarta in fiecare zi, seara depozitandu-se in solutia lor si se reaplica a doua zi;
  • Continuu- pot fi purtate ziua si noaptea;

Vestea buna e ca exista si lentile de contact care pot fi purtate si noaptea, dar inca nu am incercat si nu pot sa imi dau cu parerea deocamdata. Ele sunt lentilele cu timp de purtare continuu (asta nu inseamna ca le poti purta continuu efectiv, dar pot fi purtate si noaptea) si va recomand sa cititi aici mai multe despre ele, dar si despre celelalte tipuri de lentile, pentru a va decide care ar fi mai potrivite pentru voi!

Lentilele de contact si machiajul
Nu va pot face recomandari speciale in ceea ce priveste machiajul, pentru ca nu exista restrictii de acet gen. Sfatul e meu e acelasi pe care l-as da si persoanelor care nu poarta ochelari: folositi doar cosmetice de calitate! Poate nu toti optam pentru cosmetica Bio, dar e bine pentru sanatatatea ochilor, sa evitam produsele cosmetice care ne pot dauna. Eu ma impac tare bine cu rimelul de la LUSH(v-am povestit de el aici), un rimel natural, care nu imi irita ochii deloc:
In rest, pot sa va spun ca, chiar daca nu am scapat definitiv de ochelari, lentilele pentru mine sunt optiunea ideala. Dupa atatia ani, mi se pare foarte comod sa le aplic dimineata si sa le scot seara, cand ma demachiez.    Sfatuiesc toate persoanele care au dioptrii si mai ales pe cele care au dioptrii mai mari sa incerce lentilele de contact pentru ca e o schimbare foarte mare si veti simti efectiv o mai mare libertate de miscare in tot ceea ce faceti.

Daca aveti orice nelamurire, completare sau intrebare, va invit sa imi lasati un comentariu mai jos!

Si sa incheiem acest articol intr-o nota pozitiva, va anunt ca am afisat castigatorii ultimelor concursuri incheiate, pe care ii gasiti si pe facebook si respectiv in pagina originala a concursului pe blog:

What`s your favourite Hero? - winner: Say Yap
Concurs HomeyComb  winner: Hossu Claudia
Concurs Colier Libelula winner: Lavinia Alexa
Wellcome Fall Giveaway  winner: Corina I.

Corina I. si Say Yap vor fi anuntati de mine pe adresele de email pe care le-au lasat iar de la Hossu Claudia si Lavinia Alexa astept sa ma contactati voi pe adresa de email dumitru9catalina@yahoo.com!
Va pup si va felicit pe toate!




19 comments:

  1. Toată aprecierea pentru postare, Cătălina. Ai enunţat foarte frumos, succint şi la subiect toate aspectele de maxim interes. Eu îţi mulţumesc, iau în calcul de ceva timp această variantă, a purtării lentilelor de contact, din aceleaşi motive ca şi tine, iar dacă mă voi decide, cu siguranţă ne mai auzim pe acest subiect :-)
    Weekend minunat îţi doresc! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiar as vrea sa le incerci. Sigur o sa simti schimbarea! :*

      Delete
  2. Catalina ,acesta este unul dintre articolele cele mai bine scrise si documentate pe care le-am citit pana acum ,felicitari .Cu toate ca nu am nevoie de nici un fel de lentile de contact am citit acest articol pana la capat .

    ReplyDelete
  3. Buna. Am purtat 20 de ani ochelari, am purtat 4 ani si lentile de contact. De ce nu te operezi? Eu sunt foarte multumita, in momentul operatiei aveam -7, am ramas cu -0,5 (nu necesita ochelari). Au trecut 7 ani de la operatie fara probleme. Port numai ochelari de protectie la serviciu, pentru calculator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Alina! Din pacate, la dioptria mea nu e recomandata operatia cu laser. Se pare ca nu e suficient de mare (-3) si exista riscul fie sa nu mearga, fie sa imi scada prea putin, fie sa imi creasca ulterior. Iar la varsta mea, deja s-a cam stabilizat, nu o sa-mi mai creasca prea mult de acum inainte. Dar ma bucur ca tu ai reusit sa scapi de aceasta problema definitiv.

      Delete
  4. Un articol foarte bun, care sigur va fi de ajutor multor persoane.Am si eu lentile colorate aruncate printr-un sertar, nu am fost fan lentile si nu stiu daca m-as descurca cu ele.Cu cele care inlocuiesc ochelarii este o alta poveste, cred ca sunt necesare posesorilor de ochelari si le usureaza viata.Poate vreodata am sa le incerc si eu, desi am o senzatie ciudata cand vad tutoriale despre lentile.

    ReplyDelete
  5. Buna! Atunci cand nu folosesc lentilele (noaptea sau chiar zile intregi) trebuie tinute in solutie sau? Am mai citit ca ele trebuie sa stea doar 4-6 ore maxim in solutie.. Am lentile de la Air Optix Aqua (lunare) si solutie de la Renu. Pe langa acestea vreau sa imi achizitionez lacrimi artificiale. Ce poti sa imi spui despre acestea? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna!
      Cand nu le folosesti, lentilele trebuie tinute in solutie (altfel se usuca), chiar daca nu le porti o zi-doua. Nu cred ca perioada 4-6 ore e corecta, pentru lentilele lunare pentru ca ele oricum trebuie tinute peste noapte in solutie.
      Iar in privinta lacrimilor artificiale, acestea trebuie recomandate de medicul oftamolog (daca le considera necesare) si iti poate spune mai multe despre cum sa le folosesti.

      Delete
    2. Oare solutia trebuie inlocuita odata la 12-16 ore chiar daca nu port lentiele cateva zile?

      Delete
  6. Multumesc pentru raspuns. Si in legatura cu picaturile mi s-a zis sa imi achizitionez, fara alte detalii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu nu folosesc, asa ca nu stiu ce sa te sfatuiesc, dar am gasit un articol care pare interesant si detaliat: http://www.farmaciata.ro/oftalmologie/item/22271-cum-folosim-corect-picaturile-de-ochi

      Delete
  7. Îmi place mult articolul. Cred că o să îl recomand clienților de pe Lentiamo.ro. Foarte bine documentată. Din păcate nu menționezi importanța vizitei la specialist și re-măsurarea parametrilor ochiului. Prescripția medicală pentru lentile de contact (nu pentru ochelari, pentru că nu este la fel) este un aspect necesar, înaințe de a căuta lentile on-line. Nu toți cumpără cu rețetă, pentru că dacă ar fi așa, ar ști multe din detaliile de mai sus, de la oftalmolog sau optometrist. Sunt disponibil și pe https://www.lentiamo.ro/. Mai multe detalii dau și la telefon.

    ReplyDelete
  8. Pentru sanatatea dvs. va recomandam sa achizitionati numai lentile de contact Originale !
    http://vision.avantechs.ro

    ReplyDelete
  9. Orice as face nu reusesc sa le dau de cap, care e fata si care e verso, le intorc de pe o parte pe alta si imi par la fel, m-am tot uitat atenta la margini si ..nimic. Folosesc Daylies de unica folosinta. Parca ma deranjeaza pe ambele parti, nu imi dau seama care e fata. Ana. Ms!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am patit si eu asa cu un anume brand. Incearca sa pui lentila pe o suprafata plana, pe ambele parti, pana realizezi care e partea concava.Daca te uiti bine, o sa vezi o diferenta intre cele 2 fete. Apoi o speli din nou bine, tinand minte care e fata, inainte sa le pui.

      Delete
  10. Buna!foarte interesant si explicit articolul!de 2 zile port si eu lentile..dar nu ma simt bine deloc.imi simt ochii obosiți.nu vad bine si in dreptul parca as avea ceva ....Poti sami dai o idee...pana ma duc la magazinul de unde le am cumparat.merci frumos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asigura-te ca le-ai spalat bine inainte sa le folosesti. Daca problema nu e de aici, eu te sfatuiesc sa incerci un brand diferit. Si mie mi s-a intamplat sa am diverse probleme si sa ma simt jenata de anumite lentile si inevitabil, sa am branduri preferate.

      PS. Daca e prima data cand incerci sa porti lentile de contact, e posibil sa iti simti ochii obositi datorita schimbarii. Incearca sa le porti progresiv, doar cateva ore pe zi, incercand ulterior sa maresti treptat perioada in care le porti.

      Delete
    2. Acceasta senzatie am si eu.. azi e prima zi.. si tot dreptul ma deranjeaza.. cand vad clar cand vad in ceata.. nu stiu o sa treaca senzatia asta ..dc nu ce e de facut?

      Delete

Leave a comment with your opinion or just copy and paste one of these hearts ♡ 💗 💙 💟 💛 ❤