Inainte sa va povestesc ce am patit, trebuie sa va spun ca eu am avut pana acum doar laptopuri HP din gama Pavilion, care, desi performante din multe puncte de vedere, aveau aceasta mare problema cu ventilatorul, motiv pentru care se incingeau peste masura.
La primul meu laptop, mi s-a ars placa video, dupa 2 ani si ceva, in mare parte din cauza neglijentei mele. Obisnuita cu pc-ul normala, nici nu-mi trecea prin cap faptul ca un laptop are nevoie de mai multa atentie, ca trebuie curatat periodic sau ca, un cooler ar fi recomandat.
Al doilea laptop, tot din gama Pavilion, a avut aceeasi problema, insa mult mai grava.
Adica dupa doar o luna de cand l-am cumparat, desi il tineam pe cooler permanent, a inceput sa se incinga foarte tare. In continuare, l-am dus la curatat cam la 2-3 luni, insa problema parea sa se agraveze.
Primele doua laptopuri m-au costat foarte mult la momentul respectiv, erau printre ultimele aparatii pe piata, si pentru ca ambele m-au tinut doar in jur de 2-3 ani, m-am decis sa nu mai investesc atat de mult in urmatorul. Asa ca, HP a iesit din discutie, din cauza preturilor mai ridicate, dar si pentru ca nu mai aveam curaj sa optez pentru HP dupa doua experiente cam neplacute.
Pe acesta, Asus, l-am ales mai mult pentru ca am prin o reducere: era in jur de 15 milioane, arata dragut, iar cei care aveau modele Asus, spuneau ca nu se incing niciodata. Asa ca m-am decis imediat.
Cand l-am cumparat insa, nu am reusit sa gasesc nici un review despre acest model, asa ca nu prea stiam la ce sa ma astept. Defapt, am gasit un review pe un site german, din care, cu tot google translate si vagele mele cunostinte de germana, nu am inteles mare lucru, decat ca review-ul era in mare parte favorabil, cu exceptia tastaturii, care nu ar fi indicata pentru scriitori.
Deci, pentru ca nu am gasit un review pertinent pentru acest model, m-am decis sa incerc eu sa fac unul, pentru eventualii cumparatori, care vor o parere, de la cineva care l-a folosit.
Nu o sa intru in detalii despre specificatiile lui, lucruri pe care le gasiti usor, pe orice site. Da, este Itel Core 3, dar acest aspect poate sa fie un dezavantaj sau nu, in functie de felul in care vreti sa-l utilizati.
O sa va spun de la inceput, ca nu este un laptop foarte puternic sau foarte performant, dar pentru un utilizator fara pretentii, care va folosi laptopul doar pentru a naviga pe net sau a vedea filme, nici nu e nevoie de mai mult.
Iata aspectele pozitive:
- Portabilitate: este un laptop usor si subtire. Are 2,3 Kg si e o diferenta foarte mare fata de vechiul meu HP, pe care uram sa il iau cu mine, pentru ca era foarte greu. Nu stiu cat cantareste pentru voi acest aspect, dar pentru mine, era destul de important, pentru ca nu obisnuiesc sa scriu doar acasa.
- Display: e rezonabil, suficinet de mare pentru a vedea filmele, dar si suficinet de clar pentru a edita poze.
- Aspect: elegant. Fetele vor fi cu siguranta atrase de design-ul elegant si simplu.
- Sistem de racire: perfect. Daca frica mea cea mai mare e ca voi nimeri din nou un laptop care sa se incinga maxim, cu siguranta, am scapat de aceasta grija. Il folosesc deja de cateva luni, de multe ori, mai mult de 12 ore pe zi si cu toate acestea nu s-a incalzit niciodata, nici macar un pic. Eu am renuntat deja la cooler, pentru ca efectiv nu e necesar.
- Durata de viata a bateriei: pana la 2 ore jumate. La vechile modele HP, durata de viata a bateriei era- la inceput de maxim o ora. La ultimul model Pavilion ajunsese dupa o jumatate de an, sa dureze fix 2 minute. In general, bateriile nu sunt deloc ieftine, asa ca nu o sa va convina sa le inlocuiti prea des. La acest Asus, nu estimez sa am prea curand o problema cu bateria.
Acestea ar fi cele mai importante aspecte pentru mine. Dar sa trecem si la defectele pe care le-am descoperit!
Ce nu imi place:
- Intr-adevar cu tastatura e o problema. N-as putea sa spun daca e de la gradul de sensibilitate, sau la modul cum sunt asezate tastele dar, desi il folosesc de cateva luni si ar fi trebuit sa ma adaptez la el, totusi observ ca nu poti tasta deloc repede si bine. Se intampla foarte des sa "imi manance" litere sau chiar silabe. Eu sunt deja convinsa ca problema nu e de la modul meu de a tasta, pentru ca in fond, am avut deja cateva laptopuri si nu am avut niciodata o astfel de problema. Imi amintesc ce citisem pe acest site german, care spunea ca nu e o tastatura prea buna pentru un scriitor. E adevarat, tastatura e destul de neplacuta, pentru cineva care urmeaza sa scrie mult si des. Chiar si asezarea tastelor mi se pare cumva neinspirata, parca obosesti tastand. Dar, acesta e un defect pentru mine, pentru ca eu scriu foarte des, pentru cineva care nu va scrie foarte mult pe laptop, acest defect va trece destul de sigur neobservat.
- Un alt aspect care ma deranjeaza e asezarea cititorului de carduri- care in primul rand e asezat undeva in stanga, sub TouchPad si de cate ori vrei sa il folosesti, trebuie sa ridici laptopul cu totul, dar in plus, e la fel de greu sa scoti cardul. Aceasta operatiune nu ar trebui sa fie asa complicata. E cu atat mai enervant, daca folosesti cititorul de carduri foarte des.
- DVD Writer`ul e prea sensibil. Cum iei laptopul in brate se deschide si de DVD Writer`ul. Ceea ce e cam enervant.
- TouchPad are o sensibilitate cam ciudata. Primul pas ar fi sa instalati acel driver pentru TouchPad, dar parca oricum, oricat am incercat sa regleze nivelul de sensibilitate, tot nu am reusit sa il fac pe placul meu.
- Nu e compatibil cu Windows 7. Mai stiti cat de mult obisnuiam sa iubim Windows XP? Mie la fel de mult mi-a placut Windows 7, asa ca, desi tot citisem ca pe acest model de Asus, Windows 7 nu merge, eu m-am incapatanat sa il instalez. Si a mers, cam vreo 2 saptamani. Dupa care a trebuit sa-i spun la revedere si sa pun un Windows 8. Pe care eu il detest. Mi se pare asa diferit de Windows 7 si nu reusesc deloc sa ma impac cu el. Nu e un defect, doar ca, toti avem diverse preferinte si e bine sa stiti la ce sa va asteptati.
- Nu ma pricep foarte bine la aceste aspecte, dar fata de un laptop cu intel 7 (cum era vechiul meu HP), mi se pare ca acesta merge un pic mai incet si suporta mult mai greu un numar mare de tab-uri deschise. Ar putea sa tina de alte aspecte, dar eu am observat si aceasta mica diferenta, nu e deranjanta, sau de importanta maxima, dar din nou, am considerat ca e un aspect care merita mentionat.
Toate defectele pe care le-am descoperit eu sunt totusi minore si sunt convinsa ca pe multi nu vor deranja. Per total e un laptop bun ca raport pret-calitate, sunt convinsa ca va avea o durata de viata mai lunga decat cele precedente si, daca nu ar fi avut acest defect la tastatura, care ma deranjeaza de fiecare data cand scriu un articol, pe care trebuie sa-l verifict de zece ori pentru litere si silabe disparute, as fi fost cu adevarat multumita.
Era sa uit, nu am gasit inca un driver pentru a activa tastele de sus, cele care tin de luminozitate, wireless etc. Asa ca daca stie cineva care e acel driver, i-as fi etern recunoscatoare.
Am promis ca o sa va spun cum mi s-a stricat ultimul laptop si prin ce peripetii am trecut si cu el.
Pentru ca intr-adevar, am avut multe probleme cu el.
In primul rand mi-a murit bateria. Nu am vrut sa o inlocuiesc, pentru ca era destul de scumpa. Am zis ca o sa ma mai chinui cu el asa si ca in final, imi voi cumpara altul. Din pacate, bateria s-a epuizat dupa doar 6 luni.
Apoi, am varsat (fata nici o exagerare) o picatura de apa pe tastatura. Am sters repede si pentru ca am vazut ca nu a patit nimic, nu m-am agitat prea tare. Insa dupa cateva ore, nu mai puteam folosi jumatate din taste. A trebuit sa le inlocuiesc. A costat in jur de un milion aceasta treaba.
Apoi, dupa vreo 8 luni, mi s-a ars hardul. L-am inlocuit. Dupa un an jumate, mi s-a ars iar hardul. Din nou l-am inlocuit.
La curatat il duceam la 2-3 luni, statea numai pe cooler (cel mai mare cooler pe care l-am gasit) si evident numai in priza. Practic il foloseam pe post de pc, nu de laptop.
Iar ultima data, pur si simplu a cazut din pat. Tot atunci mi s-a stricat iar hardul, l-am schimbat din nou, insa cand am ajuns acasa cu el, am observat ca nu mai mergeau nici cateva taste iar wireless`ul cadea din 5 in 5 minute.
Partea amuzanta e ca, atunci cand m-am intors la service, mi-au spus ca au observat aceste aspecte, dar au crezut (citez) " ca asa e el".
Pentru ca nu au reusit sa isi dea seama de unde vin noile probleme, m-am decis ca nu are rost sa il mai repar si imediat am gasit oferta la acest Asus.
Dar....
E foarte imporant sa aveti la indemana un service bun. Pentru ca, din experienta, reparatiile si intretinerea unui laptop se pot dovedi foarte scumpe.
Indiferent deca aveti probleme cu racirea sau nu, e totusi indicat ca laptopul sa fie curatat periodic.
Tot din experienta mea, daca se intampla sa varsati lichid pe tastatura, nu ignorati problema, nici nu incercati sa o rezolvati singuri. Indicat e sa inchideti imediat laptopul. Il stergeti cu o carpa absorbanta sau un servetel, apoi nu-l deschideti cateva zile. Sunt sanse ca lichidul sa nu fi patruns in tastatura, dar cea mai mare problema e daca e deschis chiar atunci.
Daca aveti nevoie de vreo reparatie laptop, nu amanati momentul! Insa daca aveti nelamuriri sau vreti un sfat, pe Laptop Garage, aveti o casuta unde puteti pune intrebari si imediat veti fi asistati. Plus ca diagnosticare este gratuita. Credeti-ma ca de obicei, nu e. De multe ori am platit multisor doar pentru a afla care este problema.
Puteti la fel de bine, sa cereti si consultanta, daca doriti sa va cumparati un laptop nou, dar nu stiti pentru ce sa optati. Chiar daca nu sunteti de Bucuresti, puteti trimite laptopul al reparat. Costul transportului este gratuit, iar reparatiile au preturi fixe, in care se includ transport, piesele inlocuite, curatare completa, etc.
Metodele de plata sunt variate, incluzand varianta de plata in rate cu dobanda.
Pe Laptop Garage l-am descoperit cu multi ani in urma, cand am avut o problema mai complicata, pe care nu reuseam sa o rezolv la Buzau, insa la momentul respectiv, trebuia sa ma duc cu laptopul la Bucuresti si nu putea sa pierd atata timp. Insa inca de atunci am fost impresionata de promptitudinea si amabilitatea cu care mi s-a raspuns. Mie mi-au facut o impresie buna, desi pana la urma nu am mai apelat la serviciilor lor, asa ca ii recomand acum si astept sa-mi spuneti voi cum vi se par.
Iar in ceea ce ma priveste, sper din tot sufletul sa am nevoie pe viitor sa folosesc doar serviciul de consultanta si nu si de cele de reparatii.
Insa daca aveti nevoie de componente pc, accesorii sau chiar laptopuri, veti vedea ca au o oferta atragatoare, reducere si vouchere de reducere in mod constant.
Daca aveti nevoie de o geanta laptop, acum am observat ca au reduceri consistente si, nu uitati, si transport gratuit.
Pe viitor, intentionez sa mai fac articole cu parerile mele, despre telefoane si alte gadgeturi pe care le folosesc. Sper sa va fie de ajutor!
Pupici!
Please follow me :
Vote my Looks:
♥
♥
Am cumparat si eu de la ei.Sunt foarte profesionisti si te ajuta cu sfaturi sau ce ai nevoie.
ReplyDeleteEu am un Acer de cativa ani si am si un cooler la el. Sunt multumit de el, saracutul are ceva anisori. Mi-as lua un Sony, insa momentan nu imi permit sa investesc. :)
ReplyDeleteSa stii ca si eu tot Sony intentionam sa cumpar, problema e ca Sony costa mai mult doar pentru ca ei investesc mult in reclama si design, insa nu se justifica realist raportul pret calitate. La aceeasi bani, ai putea sa-i iei ceva mult mai performant. Dar serios, mult timp m-a tentat si pe mine Sony:)
DeleteStiu ca si de Acer lumea zice ca sunt durabile.
Lovely reveiw!the brand is really nice.
ReplyDeleteYou konw i realy eed a ne computer, the one i have doen t work normally,full of virus and the sound doesn t want to work.A real catastrophe , and very hard to user.
Thank you for sharing.
Great review!
ReplyDeletewww.alessandrastyle.com
Eu nu am momentan un laptop, dar o sa imi notez numele site-ului in caz ca voi avea nevoie de ajutor in cumpararea unuia.
ReplyDeleteSa-l stapanesti sanatoasa si sa te bucuri de el .
ReplyDeleteEste pentru prima data cand aflu ca nu se poate instala un alt windows decat cel din fabrica pe laptop, desi cred ca poate fi o setare din meniul bios care nu iti permite asta, si am zis cred! Cat despre acel driver pe care il tot cauti, ai incercat pe site-ul producatorului sa il cauti dupa modelul laptop-ului tau? in general se poate gasi insa trebuie sa-l cauti, cert este ca windows 8 este mai neprietenos cu unele driverse si posibil ca si el sa fie de vina. :)
ReplyDeleteDe instalat se poate, doar ca iti va face probleme si pana la urma iti va bloca tot si va trebui oricum sa il dezinstalezi. Si eu tot pe net citisem ca nu se poate instala, dar eu m-am incapatanat sa incerc. A mers vreo saptamana. Majoritatea driverelor sunt pe site, dar am primit si un CD care cuprindea ceva mai multe drivere decat sunt pe site. Insa sunt doar cele de baza. Presupun ca pentru lucruri care nu sunt considerate strict necesare, va trebui sa te descurci singur. Cu toate acestea, Widonws 8 inca nu a devenit preferatul meu. Tot l-as fi vrut mai mult pe 7
DeleteTotusi pe CD-ul meu cu drivere, exista optiunea de a alege drivere compatibile cu Windows 8 sau 7. Deci teoretic ar trebui sa mearga. Nu stiu de ce toti care au cumparat acest model sustin ca nici macar nu merge instalat. O fi o ceva la mijloc..
DeleteDetin si eu un laptop ca acesta, dupa aproximativ un an, bateria laptopului tinea doar 1 ora. Am reusit sa o schimb si sunt foarte multumit de laptop.
ReplyDelete