Marirea buzelor este mereu un subiect de actualitate. Pe piata se gasesc din ce in ce mai multe produse care promit rezultate uimitoare. Si bineinteles, ca vrajita reclama exagerata, am incercat destul de multe, doar pentru a observa, din pacate, ca marirea buzelor printr-un tratament/gloss/ruj e un simplu mit. Daca ati incercat produse de acest gen, ati vazut ca singura modilitate de "marire" se produce prin "iritarea" buzelor cu diverse substante.
Prin acest procedeu, vezi obtine, intr-adevar o minima schimbare, care dureaza 30 de minute in cel mai bun caz, o senzatie neplacuta si un volum in plus, greu observabil. In plus, la o utilizare frecventa, buzele se vor obisnui cu acel produs "iritant" si nu veti mai obtine nici acel minim efect. Desigur, pentru o persoana cu buzele deja mari, efectul va fi ceva mai vizibil, dar total inutil. Produsele de acest gen, sunt totusi concepute sa ajute buzele mai mici, nu? E realist sa credem ca astfel de buze, vor ajunge asa, doar folosind unul din aceste produse miraculoase?
Evident, nu!
Alternativa, la fel de populara in zilele noastre, o reprezinta operatiile estetice de marire a buzelor. Si din punctul acesta de vedere parerile sunt impartite. Putem observa rezultate incredibile, dar si rezultate dezastruase, la diverse vedete, de exemplu. O prietena a recurs la o astfel de operatie, desi avea buzele deja mari. Dupa cum stiti, dupa aproximativ 6 luni, substanta de umplere se absoarbe si in mod normal, ar trebui ca buzele sa revina la dimensiunile anterioare. Ei bine, in cazul acestei fete, buzele, parca s-au subtiat mai mult, dupa acele 6 luni, s-au ridat excesiv si si-au pierdut elasticitatea. Nu stiu daca e ceva ce i s-a intamplat doar ei, ca exceptie, sau asa se intampla in mod normal.
Pana una alta, machiajul corector va poate fi de un real ajutor si in acest caz. Fiind totusi vorba de machiaj, veti deduce, ca desi rezultatul va fi acela de a mari optic dimensiunea buzelor, nu e ceva de durata si nu e ceva ce as recomanda sa fie folosit de zi cu zi. Insa daca ocazional va doriti o "imbunatatire" a volumului buzelor iata ce pasi trebuie sa urmati:
- Curatati bine buzele, avand grija sa nu aveti urme de balsam de buze, gloss etc.
- Desi in mod traditional se recomanda sa folositi balsam de buze inainte de a aplica rujul, eu nu va recomand, pentru ca mi se pare ca rujul va rezista mai putin. Scopul acestui procedeu e nu numai de a mari buzele, dar si de a optine un rezultat cat mai durabil.
- Aplicati fie un primer, fie un fond de ten direct pe buze. Acesta va da un plus de rezistenta buzelor, dar va va ajuta ulterior sa conturati mai usor.
- Acesta e pasul cel mai greu. Cu un contur de buze (alegeti o nuanta asemanatoare cu cea a rujului pe care urmeaza sa-l folositi) incepeti sa conturati deasupra liniei buzelor, din mai multe miscari. Adica nu incercati sa realizati conturul dintr-o singura linie, ci din mai multe linii scurte, fara sa apasati prea mult. Observati ca deasupra conturului natural al buzelor, mai este o linie alba care va contureaza buzele. Dupa acest "al doilea contur" al buzelor va veti ghida. In poza, cu roz e conturul natural al buzelor, iar cu negru acea linie alba de care va spuneam.
- Alegeti un ruj mat si/sau rezistent la transfer. Stiu ca ati auzit mereu ca pentru a "da volum" buzelor trebuie sa evitati rujurile mate. Dar, in momentul in care modificam forma buzelor, cel mai important e ca machiajul sa reziste. Degeaba obtii un rezultat superb, daca dupa o gura de cafea, incepi sa pari pictata de Picasso. Nu colorati si colturile buzelor (adica opriti-va cu rujul cu 1-2 mm inaintea colturilor). Dupa ce ati aplicat si rujul, corectati eventualele defecte cu creionul de buze. OPTIONAL: pentru un plus de volum, dupa ce ati realizat pana aici urmand acesti pasi, tamponati buzele cu un servetel, dupa care aplicati un strat de pudra si apoi reaplicati rujul. Acest pas este in special indicat pentru persoanele care au buzele mai putin voluminoase, nu doar mici ca dimensiune.
- Daca ati depasit prea mult, ajutati-va cu putin corector, aplicat cu grija, in jurul buzelor, in zonele respective. In felul acesta evitati sa intindenti mai rau machiajul. La final, desupra V-ului buzelor, aplici cu un creion alb un contur sters ca mai jos:
7. Pentru a finaliza, aplicati un gloss (din nou, recomand pe cele mai rezistente, ca sa nu faca rujul sa se scurga) de preferinta de o culoare asemanatoare rujului sau transparent. Important e sa nu-l aplici peste tot, ci doar pe conturul V al buzei superioare si pe centru jos pe buza inferioara, exact peste conturul creionului.
Acest pas e important din doua motive: in primul rand, glossul va da volum, asta e clar, dar va face conturul ceva mai putin rezistent. In cazul in care machiajul se va sterge, se va sterge cu contur cu tot. Asa cum stiti, creionul de buze e cel mai rezistent, mult mai rezistent ca rujul si altfel, ar fi fost posibil ca rujul sa se stearga in timp, si sa ramana doar conturul. Avand in vedere faptul ca forma buzelor a fost modificata, rezultatul ar fi fost dezastruos fara acest pas.
Chiar daca procedeul pare destul de complicat, fata de o aplicare obisnuita, care nu necesita atata atentie, in timp te poti obisnui si il vei realiza foarte rapid. Eu prefer aceasta solutie, mai ales la un machiaj de seara, sau pentru o ocazie. Pentru o retusare rapida, tamponati cu un servetel si reaplicati doar glossul, asa cum v-am indicat.
Daca inca nu vi se pare ca se merita tot acest efort, va las cu doua poze de comparatie, una folosind rujul in mod obisnuit si cea finala de la acest machiaj: