05 March 2015

Cum iti dai seama daca e argint, placat cu argint sau tinichea? (Partea 1)


Ro Only
Am avut mereu dilema asta.
Pana acum 5-6 ani nu purtam argint si nu ma interesa deloc. Insa apoi lucrurile s-au schimbat si pot spune ca acum sunt un mare fan al bijuteriilor de argint si de ce nu, si a celor placate cu argint.
Pentru ca da, exista obiecte placate cu argint extrem de frumoase si rezistente.
Pana acum cativa ani si eu faceam parte din cumparatorii naivi, care cand vedeau 925 scris pe o bijuterie o cumparam cu toata increderea, observand ulterior (cam dupa o saptamana doua de purtare) ca deveneau de nerecunoscut.

Dar sa incepem cu inceputul.


Cum recunosti argintul

Daca intentionezi sa cumperi obiecte/ bijuterii de argint si vrei sa te asiguri ca nu iei teapa:


  1. In primul rand, argintul are unul din urmatoare marcaje, in functie de puritatea lui: 750; 800; 875;  916;  925 si argint fin 999;

Evident, cel mai intalnit este cel de puritate 92,5% de unde si marcajul 925, iar 800 e tot marca a argintului, insa mai slab (nu neaparat  mai prost calitativ, dar evident cu un procent mai mic de argint). 
Argintul 925 mai poarta denumirea de Sterling Silver, astfel ca in unele tari argintul poate fi marcat cu SS (de la Sterling Silver) in locul clasicului 925.

Dar, cum se prea poate sa stiti din experienta, multe bijuterii sunt marcate cu 925, fara sa fie argint, in multe cazuri (fericite) am putea presupune ca vorbim de bijuterii placate cu argint; alte ori, nici macar atat. 

    2.  In al doilea rand, culoarea ar trebui sa fie uniforma

Daca prezinta variatii de culoare, cel mai probabil e placat. Dar cum, acest aspect e destul de greu de observat cu ochiul liber si la orice lumina (mai greu observi uniformizarea in magazin) si mai ales daca obiectul are si pietre sau detalii care nu permit observarea clara, cititi in continuare cateva indicii.

    3.  Cum arata marcajul (acel 925) inscriptionat. 

Mi se pare foarte ciudat ca nu am gasit aceste informatii nicaieri in google in limba romana. Dar un marcaj corect nu este niciodata imposibil de mic, in asa fel incat sa nu poata fi citit. 
Pentru comparatie folositi mina unui creion obisnuit de lemn. Daca scrisul 925 este mult mai mic decat diametrul varfului ascutit al minei de creion, atunci cel mai probabil vorbim de un fals.


O mica paranteza: toate pozele incepand cu cea de mai sus sunt luate de pe net, pentru ca imi e imposibil sa va fac poze in care sa puteti vedea marcajele de pe bijuterii.

      4. Foarte rar marcajul 925 sta singurel. 

La bijuteriile mai vechi, langa 925 se scriau diverse simboluri care descifrate insemnau tara/ orasul de provenienta, destinatia si anul in care a fost facut. La bijuteriile mai noi, vor aparea alte simboluri langa 925, cum ar fi initialele sau simbolul magaznului, producatorului si/sau oficiului unde a fost autentificat. 


Deci, ce trebuie sa scrie langa 925 ca sa fim convinsi ca e adevarat? 

In tabelul de mai jos aveti o schema despre cum trebuie sa arate marcajul bijuteriilor autentice.
Sa ne concentram pe Argint:
(Firma/ numele/ initialele celui care a autentificat bijuteriile), urmata de puritatea argintului (in general 925, dar nu uitati ca exista si alte procente sau poate fi marcat si ca Sterling sau SS), urmata de Simbolul/Initialele oficiului care a testat bijuteria.
Acestea sunt cele 3 minime care trebuie sa existe pe un obiect de argint. Insa, optional, marcajul se poate continua cu alte detalii, cum ar fi anul in care a fost executat, gramajul total etc. Observati ca marcajul corect pentru 925 e sa fie cuprins intr-un oval.




Un exemplu de stante multiple il aveti mai sus. Totusi, la modul obiectiv, daca un produs e foarte mic (cum ar fi cerceii care nu pot fi marcati decat pe inchizatoare sau pandantivele care nu pot fi marcate decat pe toarta) vor contine probabil doar 925 (neaparat in acel oval) sau 925 si initiale/ simbol producator/ oficiu de autentificare.

Dar, aceste exceptii fiind mentionate, un produs care se vrea de argint si e suficient de mare pentru a fi marcat corespunzator, insa nu este, e posibil sa nu fie decat un fals.
Foarte mare atentie la 925 sa fie incadrat in acel oval!!!

Iar mai jos aveti si poza unui pandantiv care s-a dovedit a fi argint...fals:

Pe langa faptul ca acum se vede cu ochiul liber ca e oxidat (chiar ruginit pe alocuri), evident cand l-am cumparat, arata ireprosabil. Acum ca stiti dupa ce sa va uitati, ati putea foarte usor sa realizati ca acest pandantiv e fals: stanta 925 nu e incadrata in acel oval si nu contine nici un fel de informatie despre producator/autentificator, absolut nimic, desi era spatiu suficient pentru a include si aceste detalii.

Daca va intrebati daca un falsificator nu poate cunoaste aceste detalii si le-ar putea include pe bijuterii false, va pot spune ca in general, cei care produc bijuterii false nu se complica atat de mult si rar sunt atenti la aceste detalii. In general, argintul nu e oricum un metal extraordinar de scump, deci eforturile de a-l falsifica nu vor fi imense.


Daca totusi semnele prezentate pana acum nu te-au convins, iata si cateva metode "babesti":


  • Testul magnetului: aproprie un magnet de obiectul care presupui ca e de argint. Daca il atrage, atunci nici o sansa. Daca nu il atrage insa, nu inseamna neaparat ca e de argint, ci ca nu e fier. E totusi un bun prim pas si poti exclude macar ca e fier.
  • Bicarbonatul. Probabil ca ai auzit deja ca apa cu bicarbonat de sodiu ajuta la curatarea argintului. Reteta spune sa lasi argintul peste noapte in apa cu bicarbonat iar a doua zi sa il freci cu o carpa moale. Aceasta metoda merge perfect si ca test. Argintul se va curata prin acest proces si isi va recapata culoarea argintie, in timp ce un obiect fals, chiar si placat, se va innegri foarte puternic si va deveni imposibil de curatat. (Metoda testat de mine!)
  • Testul scrisului pe perete- chiar daca este o metoda foarte cunoscuta, va asigur ca nu functioneaza. Daca vreti sa verificati, luati o banala lingurita din bucatarie (otel inoxidabil) si testati-o pe perete. Va asigur ca foarte multe metale scriu la fel de bine pe perete ca si argintul. 
Acum ca ne-am lamurit, sper eu, cu argintul si ca nu ne vom mai lasa pacaliti pe viitor, sa vorbim si de bijuteriile placate cu argint.
Prima dilema a multora stiu ca va fi:

Cat valoreaza bijuteriile cu argint placat?

Ei bine, raspunsul e DEPINDE. 
Sunt bijuterii placate cu argint chiar scumpe, in timp ce unele pot fi mai ieftine decat unele fier. De cele mai multe ori insa, bijuteriile placate au diverse pietre pretioase, asa ca,  pretul ridicat e mai mult pretul pietrelor si nu in mod necesar al metalului folosit.
Ca exemplu acest superb inel placat cu argint de pe site-ul oficial Swarovsky (btw, bijuteriile Swarovsky de multe ori sunt chiar la preturi acceptabile, in ciudat notorietatii lor de bijuterii scumpe).
Costa aproximativ 60 euro. Vi se pare mult sau putin?


Citeste in continuare si partea a doua in care vorbim despre bijuteriile placate cu argint si pietrele pretioase!



Știi diferența dintre aurul de 14 karate si cel de 18? Poți recunoaște aurul sau te lași păcalit de imitații? Citește aici Cum îți dai seama daca e aur sau nu? Patru metode bune și trei metode ciudate


Please follow me :



Vote my Looks:

65 comments:

  1. Foarte detaliat articol si explicatii foarte utile!!

    ReplyDelete
  2. Hm, pe pandantivul acela era clar ca marcajul este aiurea. Nu ar fi fost pus fix in mijloc, de obicei este pe anou. Cat despre inelul cu pietre, este FOARTE scump. Am luat set de trei inele cu pietre, din argint italian, doua placate cu aur in doua culori, la 50 de lei! Asadar, daca iti convine sa platesti firma, dai si 60 de euro.

    ReplyDelete
  3. Interesante informatii , multumim . Cel mai la indemana si sigur mi se pare testul cu bicarbonat de sodiu dar asta il putem face abia dupa ce am achizitionat produsul . Nu ne ramane , inainte de achizitie sa verificam stantele .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa stii ca multi nu vor sa-si testeze asa bijuteriile, pentru ca, desi e posibil sa fie un test bun, daca nu sunt de argint, atunci se vor innegri si deci le distrugi. Eu personal, am bijuterii care imi plac, chiar daca nu imi e clar din ce material sunt facute si au rezistat destul de bine. Sunt renumite anumite bijuterii italienesti, care cica sunt facute dintr-un metal mai bun, care nu irita si nu oxideaza- desi nu sunt pretioase deloc, sunt frumoase si rezistente. Si ieftine.

      Delete
  4. Un articol folositor. Nu stiam ca marcajul 925 trebuie sa fie incadrat neaparat in oval pentru a fi considerat argint veritabil. Iubesc bijuteriile din argint (nu si cele placate cu argint). Pupici!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu am aflat foarte tarziu acest detaliu, se pare ca fiecare metal pretios e incadrat intr-o forma geometrica. E ceva international, exceptie fac bijuteriile foarte vechi, asa cum dat cateva exemple, dar daca ai antichitati valoroase de argint in casa, deja trebuie sa te iei dupa alt set de reguli. De exemplu, marca 925 este folosita cam de 50 de ani. Oricum, ideea e ca nu vei gasi bijuterii de argint vechi (ma vechi de 50 de ani) la un magazin, fara sa iti fie mentionat acest lucru si fara sa coste foarte piperat

      Delete
  5. Foarte bun articolul, extrem de util! Metoda cea mai populara o stiu de mult timp, de la bunicul! Am un inel mai vechi din Ag, scrie pe el Italy si e marcat, dar nu pot eu citi bine cu ochiul liber, oricum e si cu pietricica, si e f.bun, a rezistat mult! Dificil de stiut ce alegi, mai ales cand esti "incepator'! Mai stiu si de metoda de curatat cu pasta de dinti, cred ca si asa se poate verifica rezistenta unei bijuterii, daca e din Ag.! O zi placuta! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, metoda cu pasta de dinti curata binisor argintul, insa nu are nici un efect relevant asupra altor metale si nu te ajuta sa indentifici prea clar.
      Am mentinat si intr-un comenariu mai sus, bijuteriile mai vechi (cum e al tau) au marcajele usor diferite, pentru ca sistemul s-a mai schimbat de-a lungul timpului si difera si de la tara la tara. Mai mult ca sigur ca inelul tau e original (daca scrie si tara de origine) si mai mult ca sigur ca ar valora si foarte mult, fiind atat de vechi. Sa-l pastezi cu grija! :)
      Ar fi interesant daca ai putea citi toate marcajele, pentru ca la bijuteriile vechi unele marcaje inseamna anul in care au fost facute (de obicei e o litera gothica, de exemplu R- care inseamna anul 1930 sau r (mic) inseamna 1960 si tot asa). Tabelul de semnificatii il gasesti aici http://www.925-1000.com/Fitalian_marks_01.html

      Delete
  6. ANPC testeaza bijuteriile, iar daca sunt din argint 925 pune marcajul ANPC. Deci, o bijuterie poate chiar sa fie foarte mica (charm-urile de exemplu) si sa nu aiba suficient loc pentru a i se pune din fabrica marca 925 (unele bijuterii, de exemplu cele destinate personalizarii, nu au nici un fel de marca). Totusi, ANPC-ul are posibilitatea de a atesta compozitia si de a marca si aceste bijuterii. Incadrarea intr-un oval a marcajului nu este nici ea "obligatorie". Cel mai sigur este sa verificati ca exista marcajul ANPC (acesta se vede uneori doar cu lupa pe marginea cea mai subtire a bijuteriei). Inca o observatie: argintul 925 este cel mai pur pe care il putem gasi in bijuterii. Argintul mai pur de atat nu poate fi folosit in crearea de bijuterii pentru ca este mult prea maleabil.

    ReplyDelete
  7. Salut ma puteti ajuta sa imi spuneti ce inseamna (arg to/1000)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Expresia arg to/1000 trebuie sa includa si 925 to/1000, insemnand puritatea argintului, adica procentul de argint=92,5%. Aceasta e cea mai des intalnita proportie, dar exista si argint de puritate mai mare, cum ar fi 999 to/100, dar si mai mic,de exemplu 750 to/1000 =750 =75% argint in aliajul final

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Buna ziua,imi puteti spunr ce inseamna PL925?Multumesc!

    ReplyDelete
  11. Am o bratara barbateasca din argint rodiat, marcata 925 in vreo 3 4 parti ( inclusiv incuietoarea) si mai are si alte stante precum



    PH04

    si

    ☆1799 AR

    ReplyDelete
    Replies
    1. ce inseamna ultimele 2 stante?

      Delete
    2. Cel mai probabil e codul unitatii unde a fost marcata. Iar terminatia AR sugereaza ca nu e produs in Romania.

      Delete
  12. Bună aș dori un raspuns dacă se poate? Am niște obiecte din argint și are inscripția un r mic și deasupra o coroană și lângă este inscripționat 100 am căutat peste tot și nam găsit nici un raspuns.

    ReplyDelete
  13. Bună aș dori un raspuns dacă se poate? Am niște obiecte din argint și are inscripția un r mic și deasupra o coroană și lângă este inscripționat 100 am căutat peste tot și nam găsit nici un raspuns.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Notatia 100 sugereaza ca ar putea fi placat cu argint german. Insa r- vine de la riempito (adica umplut/placat), notatie italiana. Deci cele mai multe sanse sunt sa fie placate cu argint, in faptul ca au notari din tari diferite, e putin ciudat. Cel mai bine ar fi sa ceri si parerea unui bijutier. Ambele notatii par a fi vechi, deci, bijuteriile ar putea fi antichitati valoroase. Nu strica sa le evaluezi!

      Delete
  14. Am cumpărat o linguriță pe care este ștanțat în dreptunghiuri: ARGENTO și dedesubt 18 G (la exponent). Mai are are ștanțată o cruce (pare a fi irlandeză). Ați putea să-mi spuneți ce reprezintă sau ce fel de argint este? Vă mulțumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Notarea in dreptunghi/patrat a fost folosita in Franta, Germania si alte cateva tari europene incepand de la 1927, pentru a indentifica argintul placat (de aici notatia in stilul 18 G, diferita de cea a argintului). Crucea de care vorbeai e mai mult ca sigur emblema casei/bijuterului care a produs obiectul (mai ales daca e la o distanta opusa de cea cu 18G. Desi e doar placata cu argint, lingurita respectiva pare sa fie o piesa de antichitate, pentru ca astfel de notatii nu au mai fost folosite de foarte mult timp. Incearca sa o evaluezi, pentru ca exista sanse sa fie dintr-o colectie rara si deci sa valoreze destul de mult

      Delete
  15. Buna. Am o lingurita de argint marcata 800 , Z (intr-un romb) si ☆30 PD
    Ce semnifica ? Are cam 27 grame.
    Multumesc anticipat !

    ReplyDelete
  16. Buna. Am o lingurita de argint marcata 800 , Z (intr-un romb) si ☆30 PD
    Ce semnifica ? Are cam 27 grame.
    Multumesc anticipat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, nu stiu exact ce inseamna acel Z, dar 800 este marcajul argintului italian de prin anii 1950, 800 reprezentand puritatea (800, mai mica decat 925 actual), iar 30pd reprezinta mesterii argintari Zaramella - Padova. Exista posibilitatea sa fie mai vechi de anii 1950, posibil chiar inainte de anii 1900. Ai putea sa incerci sa afli mai multe multe la un bijutier, pentru ca e posibil sa fie un obiect care sa valoreze mai mult decat argintul propriu-zis. Sper ca ti-am fost de ajutor

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. buna ziua, am gasit zilele trecute 2 linguri cu marcaje pe ele poate ma puteti ajuta sa imi spuneti ce inseamna acestea. Primul marcaj este "AAC" apoi o inscriptie ce seamana cu limba greaca dupa care 15K.
    Va multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. A.A.C s-a folosit in anii 1692-1693,insă 15k e marca pentru aur, care s-a folosit ultima data in Marea Britanie in 1935 si inseamna 15 carate. Pentru ca nu stiu ce este cealalta litera, e posibil sa fie vorba de argint aurit, insa toate indiciile duc cu gandul la un obiect de antichitate, pe care ar trebui sa il verificati corespunzator, toate sansele sunt sa valoreze mai mult decat materialul din care e facut. Cautati un bijutier autorizat care va poate verifica si vechimea celor 2 linguri!

      Delete
  19. Bună ziua. Cum să vă trimit o poză cu însemne să mi spuneți despre ce e vb? Dacă se poate Mulțumesc!

    ReplyDelete
  20. Bună ziua. Cum să vă trimit o poză cu însemne să mi spuneți despre ce e vb? Dacă se poate Mulțumesc!

    ReplyDelete
  21. Bună ziua. Cum să vă trimit o poză cu însemne să mi spuneți despre ce e vb? Dacă se poate Mulțumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca le puteti citi, scrieti-mi aici, intr-un comentariu! Sau puneti poze pe contul de facebook personal si imi lasati un link in comentariu.

      Delete
    2. Nu am cont fbk. Încerc să vă descriu ce reușesc este vb despre o fructiera pe care vreau să o cump.vânzătorul spune că este argint. Însemnele sunt sub talpa fructierei :JD &S apoi urmează încă 4 litere mici câte 2 una sub alta într o formă geometrica apoi un desen cu o fructiera tot așa încadrată într o formă geometrica iar sub astea T 8910. Poate reușiți ceva. Mulțumesc

      Delete
    3. Nu pot spune cu certitudine, insa JD&S ar putea veni de la James Dixon & Sons, Sheffield, England- adica firma, daca urmatoarele litere sunt EP inseamna electroplated, iar numarul T 8910 probabil e numarul din catalog ar produsului. Problema este ca, din ce vad eu, obiectul este doar placat cu argint si nu din argint. Chiar daca nu ati vazut exact toate literele si desenul, acest gen de asezare al firmei notate cu JD& S e mai mult ca sigur marca pentru argint placat prin procesul de electroplacare. Va ofera vanzatorul un certificat de garantie care sa ateste ca fructiera este de argint si nu placata, asa cum e cel mai probabil?!

      Delete
    4. Nu îmi oferă această garanției de aceea am apelat la dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru timpul acordat. Toate cele bune!

      Delete
  22. am o bratara de argint are 2 inscriptii cea cu 925 o inteleg dar mai are un DF ce inseamna asta?

    ReplyDelete
  23. Buna seara! Am un tablou culoarea argintului cu inscriptia 280..am incercat o metoda veche de a descoperi daca e argint sau nu( cea cu gheata,am aruncat un cub de gheata pe tablou,si unul pe masa,,si se vede diferenta...se topeste mai repede cel de pe tablou.Acum nu sunt sigur daca e argint,imi puteti spune ce sa mai incerc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu am gasit nici o mentionare a unuei marcari a argintului -veche sau noua cu cifrele 280, deci cel mai probabil, nu e de argint

      Delete
  24. Buna seara....Am o icoana.....icoana Maicii Domnului trei maini .com pare .com argint....cum imi pot da seama daca este sau nu de argint...are .org o laterala inscriptionat MTL....Va multumesc .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa cum am mentionat si in articol, sunt necesare mai multe inscriptii pentru ca un obiect sa fie validat ca fiind de argint sau placat cu argint. Unele bijuterii (si obiecte decorative) pot include intiale ale firmei producatoare, fara ca acest lucru sa semnifice existenta unui metal pretios

      Delete
  25. Buna seara am un obiect din argint cu diferite marcaje , unde pot sa va trimit o fotografie?poate ma ajutati sa le descifrez ,multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obiectele de argint pot fi verificate cam la orice bijuterie, iar unele ofera acest serviciu gratuit. E mai complicat cand vrei sa verifici daca obiectele de argint sunt antichitati si care e valoarea lor actuala. Ma puteti contacta si pe facebook si pe adresa de email din contact, daca va pot fi de ajutor

      Delete
    2. V am trimis mail .

      Delete
    3. V am trimis mail .

      Delete
  26. Buna seara, imi puteti spune ce inseamna WMEM I/0 pe o cutie pentru bijuterii. Multumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu e marca nici unui metal pretios, daca aceasta era intebarea. Acele litere pot fi orice, cel mai probabil numele sau initialele unei firme producatoare - urmate de I/0 care pot fi simboluri pentru seria produsului si alta caracteristica, cum ar fi culoarea sau marimea. Practic, un fel de cod al produsului.

      Delete
    2. am un inel cu pietricele mici pe care scie 750 ccp. am inteles ca inelul este din aur dar nu stiu ce inseamna ccp.imi puteti spune ce inseamna?

      am niste cercei galbeni cu o piatra stralucitore bleu. pe ei scrie 925 si o coroana.mi se pare ca sunt foarte grei in comparatie cu alte piese din argint.va rog sa-mi spuneti ce simbolizeaza coroana?

      Delete
  27. Tacamurile. De fel de cate carate sunt???

    ReplyDelete
  28. foarte folositor , uitandu-ma la acest articol mi-am dat seama ca bijuteria cumparata nu era argint , pentru ca desi avea acel numar , magnetul l-a dat de gol... si asa mi-am putut recupera banii care era sa ii pierd...

    ReplyDelete
  29. Am doua bijuterii de 10 k pe una, marcajul este 10k ZED, iar pe cealalta, 10k AAJ ! Imi poate spune cineva, ce inseamna aceste marcaje adaugate din litere ?
    Va multumesc anticipat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. am niste cercei cu doua coduri 925 si 938 si pe ei scrie exette ce imi puteti spune despre ei

      Delete
  30. am niste cercei cu cod 925 si938 cu niste bilute negre din ce materiale sunt facute stie cnva stiu ca ar fi argint dar nu stiu ce cod ar putea fi 938

    ReplyDelete
  31. Buna seara,
    Imi puteti spune ce inseamna marcajul : * 372 PD
    Multumesc mult

    ReplyDelete
  32. 925 intr un oval este specific doar Angliei. E amuzant sa credeti ca toate tarile vor adopta sistemul englezesc. Dar in zilele noastre se marcheaza cu 925, 800 830 835 simplu sau insotit de marca producatorului. Admirabila intentia autorului de a avertiza cumparatorul, dar mai bine ar sta de vorba cu un bijutier bun sau expert in bijuterii

    ReplyDelete
  33. Buna seara!
    Am tot citit dar nu ma dumiresc....S925 pe obiecte cumparate de de Wish, ce inseamna? Argint sau placat cu argint?
    Va multumesc!

    ReplyDelete
  34. Buna ziua am niste lingurute de argint zic eu au o inscriptie ss90 99464 cr poate fi ?

    ReplyDelete
  35. Buna seara! Mi s-a spus ca o icoana ruseasca antica de 40-60 cm (raritate) are drept poansoane 12 TQ in care TQ este numele autorului icoanei de argint. Imi puteti da date daca este placata sau de argint ? Mi s-a spus ca are greutatea de 2.000 de grame si imi cere pe ea 5.000 euro. Cum sa procedez?

    ReplyDelete
  36. Buna ziua! Mi s-a spus ca pe o icoana de argint apar poansoanele 12 TQ in care TQ sunt initiale numelui autorului. Ce are reprezenta? Este cumva antic?

    ReplyDelete
  37. Bună ziua,
    Am cumpărat două charm-uri stantate în dreptunghi cu 8016.
    De la magazin au spus ca e argint.
    Ce fel de argint este?
    Este placat?
    Mulțumesc mult.

    ReplyDelete
  38. Buna seara, se poate sa imi spuneti ce inseamna inscriptia KA de pe un metal care seamana cu artintul patinat? Metalul respectiv este la gura unei vaze de sticla

    ReplyDelete
  39. Bun ziua. Stie cineva ce inseamna urmatorul marcaj : 8 * 4 ?
    J & B

    ReplyDelete
  40. Buna ziua. Eu am gasit un marcaj pe o coada de lingurita care arata ca un triunghi cu varful in jos urmat de numarul 60. Aveti idee ce poate fi? Simbolurile sunt stantate pe o suprafata dreptunghiulara incadrata de un cartus oval.

    ReplyDelete
  41. Salut! Doresc să cumpăr câteva tacâmuri (linguriță, furculița...). Din ofertele primite marcaje există, dar niciunul nu are trecut 925. Poate fi un fals, sau obiectul este placat cu ag. ?

    ReplyDelete

Leave a comment with your opinion or just copy and paste one of these hearts ♡ 💗 💙 💟 💛 ❤