Trebuie sa va spun de la inceput ca eu sunt un mare consumator de carti psihologice si in special despre relatii, pentru analiza psihologica in sine asupra relatiilor si comportamentului uman dar si pentru sfaturile concrete pe care le regasesti si, de multe ori, reprezinta un real ajutor.
Asa ca, "Simplify Your Love" aka "Cum sa traim mai fericiti impreuna" scrisa de autorii Marion si Werner Tiki Kustenmacher, a reprezentat o alegere fireasca pentru gusturile mele.
Ce mi-a placut:
In primul rand abordarea diferita, inedita asupra relatiilor.
Metafora perfecta a relatiilor moderne- doi oameni aflati pe doua insule plutitoare, doi oameni care apartin unul altuia, dar care totusi traiesc in lumi separate.
O data ce intram intr-un cuplu, incepem o calatorie impreuna, parcurgand cateva etape, intitulate sugestiv:
Ca sa intelegem mai bine aceste etape, cartea prezinta toate suisurile si coborasurile unei relatii/casnicii, cu scopul principal de a intelege, accepta ca toate aceste etape sunt firesti in decursul oricarei relatii. Autorii vin cu solutii pentru fiecare problema care poate aparea intr-un cuplu. Cu bunavointa, practic orice problema poate fi depasita.
In acest fel, ne sunt prezentati principalii inamici ai unei relatii, acestia fiind temerile noastre, lipsa de implicare, cat si lipsa de experienta si "cultura" in materie de relatii.
In ceea ce priveste inamicii exteriori ai relatiei, cartea reprezinta un ghid de comportament cand ne confruntam cu amenintari asupra cuplului, din exterior. Si pentru ca reprezinta o problema frecventa si pentru ca nu voi reusi sa v-o expun mai frumos decat au facut-o autorii, mai jos aveti un mic fragment din al patrulea capitol "Padurea Intunecata":
"Cand un barbat ia hotararea de a avea o legatura stabila, doua femei care nu s-au vazut niciodata, trebuie sa intre intr-o relatie stransa: partenera si mama. Conflictele se nasc din atitudinile celor doua femei. In realitate insa, sotul detine cheia solutionarii, fiind ca in spatele conflictelor cu nora se ascunde intotdeauna o alianta secreta mama-fiu.
Ce poate face sotul: nu puteti juca un rol neutru retragandu-va din problema respectiva. In cazul in care partenera intimpina greutati cu mama dvs., de regula inseamna ca nu a avut loc transformarea completa din rolul de de fiu in cel de partener adult. Taiati cordonul ombilicar, dar aratati-i respect mamei dvs.
Ati evitat sa va desprindeti de mama din motive de confort, nevoie de armonie, consideratie sau teama de conflicte? Barbatii unui cuplu ideal sunt cei care au parasit jurisdictia mamei si au abandonat "rolul de print". Stopati toate serviciile si programele de rasfat asigurate de mama si nu o lasati sa va guverneze viata (cumparaturi, gatit, spalat, bani, programarea timpului). Mama trebuie sa constientizeze faptul ca femeia numarul 1 din viata dumneavoastra este acum sotia.
Ce poate face nora: aveti rolul de intrusa care ii ia locul soacrei si va simtiti criticata. Insa atitudinea sotului este cea care va provoaca durere, fiindca in caz de conflict nu se pozitioneaza cu fermitate alaturi de dvs. Si astfel nu-l mai percepeti ca pe un partener si barbat, ci ca pe un baiat dominat de mama lui. In situatia cea ma nefavorabila va puneti intrebarea decisiva (corecta!): "Ea sau eu?"
Ce poate face soacra: aveti incredere in alegerea fiului. Nici el nu este perfect, prin urmare nu are nevoie de o partenera perfecta! Unui fiu rasfatat cu o atitudine pretentioasa (adesea fara a o constientiza), ii va fi dificil sa traiasca o relatie adevarata. Nu va amestecati in stilul de viata al tinerei perechi. Nu impovarati relatia cu observatii ranchiunoase, revendicative sau suparatoare. Nu dati sfaturi nesolicitate, ci folositi cuvinte de apreciere la adresa norei. 75% dintre nore prefera sa primeasca sfaturi de la propriile mame. Priviti realitatea in fata. De regula, sotia fiului primeste adevaratele impulsuri de la mama ei, nu de la dvs."
Autorii avertizeaza ca inamicii iubirii nu sunt usor de identificat, de multe ori venind din cele mai de incredere surse: prietena cea mai buna/prietenul cel mai bun, parintii sau chiar de la terapeuti. Nu trebuie sa permitem influentelor externe sa ne afecteze negativ relatia.
O alta greseala uriasa pe care o facem e sa consideram ca partenerul ne stopeaza evolutia personala. In realitate, partenerul e cel mai de incredere aliat pe care il avem, tovaras de drum, dar si cel mai bun ajutor pentru descoperirea comorii interioare.
Iubirea este cheia catre toate "bogatiile acestei lumi" , iar aceasta carte ne ghideaza pas cu pas pe drumul iubirii, indiferent ca suntem celibatari, indragostiti sau chiar intr-o casnicie.
Ca o mica concluzie, mi-a placut aceasta carte pentru ca "despica firul in patru" in ceea ce priveste fiecare pas al relatiei. Ofera solutii pertinente pentru orice problema care poate aparea din secunda in care pasesti intr-un cuplu pana la problemele care apar dupa ani si ani de casnicie. V-o recomand cu drag, in special voua, femeilor, dar cu siguranta si barbatilor care doresc sa isi imbunatateasca relatia cu femeia iubita. O puteti achizitiona de aici.
Nu uitati ca articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.
15 comentarii la acest articol ma vor ajuta sa plantez un copac, initiativa de care eu sunt foarte incantata! Astept cu drag sa citesc comentariile voastre.