In plus, studii individuale au demonstrat ca majoritatea cosmeticelor de renume, nu declara toate ingredientele folosite, multe din acestea, extrem de nocive.
Daca sunteti curioase legat de ingredientele cosmeticelor pe care le folositi frecvent, iata ce trebuie sa stiti:
- Sodium Laurel Sulfate: -un produs continut de peste 90% din sampoanele existente pe piata. Defapt, acesta este "detergentul" care degreseaza parul. Testele au demonstrat ca nu numai ca nu e deloc util sa dizolvi toata "grasimea "naturala a scalpului, aceasta avand rolul de a proteja firul de par, dar in contactul cu ochii poate afecta retina, tesutul apos, ducand pana la orbire in unele cazuri. Cel mai periculos pare a fi pentru copii, care pot dezvolta diverse malformatii sau cataracta. De asemenea favorizeaza absorbtia altor compusi cu potential cancerigen, iar in laborator este folosit pentru a penetra bariera protectoare a pielii, de aceeea deterioreaza grav tenul, provocand dermatita sau diverse alergii ale pielii. Iar asupra scalpului, are un afect devastator, fiind cauza iritatiilor, matretei si eczemelor. In ceea ce priveste firul de par, fiind un dizolvant atat de puternic, deterioreaza in timp firul de par, producand subtierea firului si corodarea acestuia. Se pare ca acesta e motivul pentru care caderea prematura a firelor de par afecteaza intreaga populatie, atat la femei cat si la barbati. Desi oamenii de stiinta au semnalat aceste probleme caselor producatoare de sampoane, nu s-au luat masuri in aceasta priviinta.
- Benzene/ Benzoic Acid/ Benzyl Benzoate -este considerat cancerigen si se presupune ca e factorul care produce defecte din nastere.
- Coal Tar -cunoscut ca fiind cancerigen, este interzis in UE, dar se foloseste in sampoane anti-matreata, antialergice si vopsele de par.
- Methyl, Propyl, Butyl si Ethyl Paraben -desi au produs nenumarate cazuri de iritatii si contine cantitati usoare de estrogen care sunt absorbite in piele, sunt folosite la scara larga in cosmetice.
- Diethanolamide (DEA) si Triethanolamine (TEA) -folositi in emulsii si agenti de curatare/spumanti, cauzeaza iritatii si roseala pielii, cu potential cancerigen. Periculosi daca suntem expusi o perioada indelungata.
- Diazolidinyl Ureea si Imidazolidinyl Urea- sunt folositi la scara larga ca si conservanti. Produc dertamtita de contact si pot fi foarte toxice.
- Formaldehyde -extrem de iritant asupra mucoaselor si membranelor. Considerat a fi neurotoxina si cancerigen.
- Isopropanol/ Isopropyl Alcohol- e un iritant al pielii si poate cauza ameteli, deviatii de puls, greata.
- Mercur- presupus a fi cancerigen, descoperit in unele picaturi de ochi.
- Methylsothiazoline, MIT - cauzeaza iritatii asupra pielii si ochilor si este cunoscut pentru ca provoaca probleme neurologice.
- Parabenii (Isobutylparaben, Butylparaben, Methylparaben, Propylparaben) -cresc riscul de cancer la san, afecteaza glandele endocrine si favorizeaza infertilitatea.
- Petrolatum - nu are nici o valoare nutritiva pentru piele, cauzeaza uscarea si exfolierea pielii si de cele mai multe ori cauzeaza exact acele probleme pe care se presupune ca le trateaza. Companiile il folosesc pentru ca este extrem de ieftin.
- Petroleum Distillates -posibil cancerigen, interzis in UE, dar descoperit in unele rimeluri, rujuri, parfumuri si balsamuri de buze.
- Phthalates - nociv pentru plamani, rinichi si ficat cat si pentru organele reproducatoare.
- Propylen Glycol - la modul ideal e compus din glicerina vegetala si un alcool din grau. In practica, e inlocuit cu un petrochimic sintetic, scris pe etichete PEG sau PPG. Desi firmele cosmetice afirma ca expunerea la acest subtituent nu e nociva in cantitati mici, testele demonstreaza ca expunerea chiar si in cantitati mici pe termen lung genereaza afectiuni ireversibile asupra pielii sau organelor interne.
- PVP/VA Copolymer - folosit in fixative si alte cosmetice imbuteliate pot fi extrem de periculoase asupra plamanilor prin inspirarea lor pentru persoanele sensibile deja.
- Stearalkonium Chloride - folosit in industrie pentru a netezi materiale tari, este folosit in industria cosmetica in balsamul de par, in locul unor compusi naturali extrasi din plante, care ar fi mai scumpi. E toxic si cauzeaza reactii alergice.
- Coloranti sintetetici - folositi pentru a infrumuseta aspectul cosmeticelor, alaturi de vopseluri de par, vor aparea pe etichete sub formula FD&C sau D&C urmat de numarul culorii. Multi coloranti sintetici sunt cancerigeni si ar trebui evitati.
- Parfumurile sintetice - sub eticheta "fragrance" se ascund multi compusi nocivi continuti efectiv intr-un parfum sau ca parfum adaugat in cosmetice. E imposibil de determinat ce compusi sunt folositi, dar se stie ca, pretul de a produce un parfum natural e mai mare decat unul sintetic. S-a descoperit ca multe case producatoare de parfumuri scumpe contin ingrediente extrem de toxice care nu au fost declarate pe eticheta. Sursa