15 June 2012

Make-up. Cheap vs. Expensive

Experienta ne-a invatat deja ca mai scump nu inseamna neaparat mai bun. Si evident, mai ieftin nu inseamna mereu calitate mai slaba.
Ma intrebam, ce produse de machiaj si ingrijire implica o atentie deosebita si in priviinta caror produse nu e bine sa facem compromisuri financiare. Firme scumpe, firme mai accesibile sau produse no-name?  Eu am facut un top:

  1. Rujul.   Daca nu avem asteptari speciale de la un ruj, cum ar fi o rezistenta de 8 ore (cum de multe ori se promite, fara sa fie in mod necesar adevarat), orice ruj poate fi ok. In priviinta rujurilor, cea mai grea alegere o reprezinta nuanta preferata. Nu am avut probleme deosebite in materie de rujuri. Hidratante, mate, rezistente la transfer, sidefate sau glossy, alegerea ramane strict personala si nu tine atat de  mult de brand.
  2. Rimelul. Cred ca rimelul ramane una dintre cele mai controversate alegeri in materie de make-up. Asta pentru ca daca nu esti binecuvantata de la natura cu gene dramatice, atunci vrei de la un rimel cam totul: volum, alungire si curbare. Din experienta mea, pot spune ca branduri mari m-au dezamagit, dar pot recomanda foarte putine firme din cele accesibile. Totusi, chiar daca esti dispusa sa  fii toleranta si sa accepti ca un rimel, nu face minuni, mai ramane problema rezistentei. Daca in cazul celorlalte produse de machiaj, poti da un "boost" rezistentei lor folosind un primer, rimelul nu poate fi ajutat cu nimic: fie ramane pe gene, fie se intinde pe toata fata. Sugestia mea ar fi, in acest caz, sa  optati pentru firme mai scumpe, daca nu pentru promisiunile fabuloase, macar pentru ca majoritatea au o rezistenta mai mare decat un brand mai accesibil finanaciar sau no-name.
  3. Pudra. Pudra nu mi s-a parut niciodata un produs problematic. No-name sau firma, ajuta doar la retusarea unui machiaj. Rezistenta pudrei, nu mi se pare ca tine atat de "calitatea ei", cat despre tipul tau de ten. Daca ai un ten mixt/spre gras, atunci va trebuiu sa o reaplici la cateva ore. Iar daca ai un ten sensibil/uscat, posibil sa nu ai macar nevoie de pudra. Daca totusi, ai un ten mai uscat, e bine sa investesti intr-o pudra de calitate, care sa nu se "stranga".
  4. Fardurile de obraz si fardurile de ochi. Folosite cu un primer de calitate, orice fard devine mai rezistent. Singura problema pe care o gasesc la fardurile "ieftine" e o pigmentatie mai saraca. Dar nu e o regula. Cred ca fiecare din noi detinem atat farduri de firma, cat si farduri mai ieftine, sau no-name si le folosim cu aceeasi placere.
  5. Fondul de ten si primerul. Intr-o prima instanta as spune ca produsul care vine in contact direct cu pielea si ramane intrega zi pe tenul tau, trebuie ales cu cea mai mare atentie. Daca stii exact care e tipul tau de ten, poti alege totusi si un fond de ten mai accesibil, dar care ti se potriveste. Un exemplu in reprezinta fondul de ten Miss Sporty, care inca mi se pare fabulos. Totusi, un fond de ten nepotrivit, iti poate distruge intreg machiajul, daca dupa cateva ore incepe sa sa stranga, nu se absoarbe bine, usuca sau incarca tenul. Cu cateva exceptii, recomand un fond de ten de calitate, mai scump, in defavoarea unuia mai ieftin sau no-name.
  6. Oja. Am folosit cu placere si oje no-name, oje accesibile, cat si oje scumpe. Evident, diferenta se vede calitativ, in priviinta rezistentei cat si a pigmentatiei. E greu sa generalizez. Daca iti place si ai rabdarea de a-ti reface manichiura zilnic, atunci ojele no-name sau mai accesibile, sunt perfecte pentru tine. Daca preferi sa nu duci grija manichiurii, atunci vei opta pentru produse mai scumpe, mai rezistente. O mica paranteza: unele oje, din pacate, iti pot afecta unghia, o pot pata sau o pot "ingalbeni". Asa ca, o mica atentie in alegerea acestui produs cosmetic nu strica. De asemenea, sfatul meu, nu aplica direct pe unghie, ci aplica un strat protector de lac sau tratament.
  7. Demachiantul. Nu e tocmai un produs de make-up, dar vreau sa il amintesc in acest top pentru ca alaturi de alegerea machiajului , produsul cu care te vei demachia e la fel de important.  Nu cred ca exista o "reteta a succesului". Poti alege un produs scump, no-name sau chiar home-made. E totusi important ca demachiantul tau sa curete foarte bine machiajul. Si de asemenea, sa nu irite. Eu as recomanda pe cele pe baza de ulei, pe care le consider cele mai eficiente. Iar daca doriti un exemplu bun si ieftin, stiti deja despre cel de la Essence (review aici).  
 Ce parere aveti? Care sunt produsele in priviinta carora nu faceti compromisuri finanaciare?